Това обяви френският държавен секретар по европейските въпроси Пиер Льолуш, цитиран от Франс прес, предаде БТА.
"Трябва е да бъдем много внимателни за приемането на България и Румъния, които се надяват да се присъединят към Шенгенското пространство през март", отбеляза Льолуш пред комисията по европейските въпроси към долната камара на френския парламент.
Той подчерта, че "това разширяване не може да бъде автоматичният резултат от процеса на техническа оценка, който е в ход от две години".
 
Льолуш обобщи, че "присъединяването на Румъния и България към Шенген ще бъде политическо решение на Съвета, (което ще бъде взето) с единодушие". Подобно на Холандия, Франция иска отлагане на това решение поне до доклада на ЕК за прилагането на механизма за сътрудничество и проверка.

Държавният секретар определи като проблеми "реалното и ефикасно наблюдаване на външните граници на ЕС" и борбата срещу корупцията. Той припомни и за увеличаване на нелегалните имигранти през Турция към българската и румънската граница.
 
"Румънско-молдовската граница остава лошо контролирана заради раздаването от (молдовската) страна на границата на румънски паспорти, заради "черната дупка", каквато представлява сепаратистката (молдовска) територия Приднестровие и заради равнището на корупцията в съседна Украйна", посочи Льолуш. Редовните доклади на Европейската комисия за България и Румъния са обезпокоителни, подчерта той.

Вчера вътрешният министър Цветан Цветанов каза, че България е напълно подготвена да бъде страна-членка и външна граница на Шенгенското пространство.
Почти всички страни-членки на ЕС са част и от Шенгенското пространство, освен Великобритания, Ирландия, България, Румъния и Кипър.