Това сочи доклад на одиторската компания KPMG, който отчита периода от 2007 до март 2011 г., цитиран от вестник "Сега".

KPMG поставя страната ни на последно място от десетте проучвани страни по размер на договорените средства. Тук показателят за България е 37% при средно 53%. Латвия е сред отличниците със 76%, Литва е успяла да договори 68%, а Естония - 60%. Единствено по програми "Административен капацитет" и "Техническа помощ" сме на средното за десетте страни ниво.

В класацията по реално усвоени, т.е. разплатени средства сме предпоследни - с 10%, следвани от Румъния - със 7%. Тук отличнички са Латвия, Литва и Словения. Най-много разплатени средства - 30%, отчитат в Латвия.

България е най-големият двойкаджия по усвояване на пари за наука и иновации, за здравеопазване и за енергийни проекти, пише в проучването на KPMG. До март 2011 г. страната ни не е договорила и усвоила нито едно евро в тези три направления за разлика от други държави. Във въпросните области у нас не са предвидени отделни оперативни програми и средства се отпускат от други фондове. Това е причината сумите да са по-малки в сравнение с другите членки, но дори и те не се вземат.

В края на месеца се очаква ЕК да определи размера на фондовете за България за следващия финансов период от 2014 до 2020 г. По време на дискусия в Париж за новата финансова рамка за ЕС, френски финансисти и евродепутати прогнозираха, че за страните, които не усвояват голяма част от отредените им средства, парите ще бъдат намалени.