Това заявиха на пресконференция енергийните експерти Христо Казанджиев, Илиян Василев, Иван Хиновски, Димитър Иванов и проф. Васил Балинов, съобщи БТА.

На 15 юни правителството даде петгодишно разрешение на "Шеврон България Експлорейшън енд Продакшън" ЕООД да извърши за своя сметка и на свой риск търсене и проучване на нефт и природен газ.

Според експертите не съществуват по-големи заплахи за околната среда при добива на шистов газ, отколкото от добива на останалите конвенционални природни ресурси и подземни богатства.
Еколози смятат, че проучването и добива са рискови.

Потенциалът от наличие на шистов газ не е оценен единствено в България, Румъния и отчасти в Унгария, а всички останали страни от Европа са оценили потенциала за такъв добив, заяви Христо Казанджиев. В Полша от следващата година започва добив, а такъв се извършва в САЩ от години, посочи той.

Запитан защо в други европейски страни все още не се извършва добив, той каза, че е въпрос на време, но проучвания навсякъде са направени. Има европейска карта с потенциала на всяка страна от шистов газ и България трябва да вземе свое място на нея, смята Казанджиев. Той е убеден, че цената на природния газ у нас ще се понижи с от 8 до 25%, ако започне да може да се добива шистов газ.

Според проф. Васил Балинов не може да се говори за количества, преди да бъдат извършени проучвания. Те в никакъв случай няма да застрашат околната среда и ще са изключително полезни за страната, заяви той.

Илиян Василев смята, че България все още не е достатъчно активна, а тя би трябвало да е партньор на "Шеврон" и всички други компании, които искат да изследват подземните ни богатства. Василев заяви, че при държавно участие в един последващ добив на газ този ресурс ще достига до българските потребители на много по-ниска цена, отколкото ако се добива от чужд концесионер.

Според Христо Казанджиев твърденията, че добивът на шистов газ е опасен се заявяват публично от "Газпром", защото ще е конкурентен на руския. Опровергани са твърденията, че може да се отровят водите, както и че добивът на шистов газ може да предизвика земетресения, заяви Казанджиев. Няма как да се засегне и обработваемата земя, защото проучванията се извършват дълбоко под земята, добави той.

Проучванията на залежи от шистов газ ще продължат до 5 години и едва след този период може да започне добив, заявиха експертите.