Документът трябва да разпише подробно стъпките за започване на осъществяването на проекта на наша територия, предаде БНР.

За днешните преговори във Варна пристигат министърът на енергетиката на Русия Сергей Шматко и представители на компаниите „Газпром” и „Газпромекспорт”. От българска страна ще участват енергийният министър Трайчо Трайков и ръководствата на „Булгартрансгаз”, „Булгаргаз” и Българския енергиен холдинг.

След посещението на първия вицепремиер на Русия Виктор Зубков в страната ни преди десетина дни беше обявено, че част от количествата природен газ, предназначени за проекта, ще преминават през съществуващите в момента тръби през България. Става въпрос за 17 милиарда кубически метра от общо предвидените като капацитет на проекта 63 милиарда кубически метра синьо гориво. Останалото количество газ ще премине през новоизградени тръби в направление изток-запад, които са част от “Южен поток“ и ще са 50% българска собственост.
Засега не е уточнено обаче точното трасе на новия тръбопровод.

Подписването на нов договор за доставки на газ за България за 10-20 години след 2012 г., ще бъде една от темите, които ще бъдат обсъдени на днешната среща, каза пред Агенция “Фокус” директорът на „Булгаргаз” Димитър Гогов.
Към настоящия момент има договорени количества доставки на газ до края на 2012 година.
Запитан дали могат да бъдат постигнати по-ниски цени на газа за периода след 2012 г. Гогов каза: „Това е вече въпрос, който двете страни трябва да намерят пресечната точка. На нас ни се иска да е така. Предполагам, че на другата страна едва ли й е толкова приятно това нещо да се случи. Но при всички положения трябва да намерим допирна точка”.