Бойко Борисов обяви, че ГЕРБ няма да участва нито в служебно, нито в програмно правителство и оставя на хората "да си изберат Станишев, Доган или Костов".
ГЕРБ няма да участва в консултации за съставянето на нов кабинет в рамките на 41-то Народно събрание, обяви и вицепремиерът Цветан Цветанов.

Като втора най-голяма партия в парламента БСП можеше да състави кабинет с мандат от президента. Още преди социалистите да заявят, че няма да го направят, и лидерът на ДПС Лютви Местан каза, че трябва да има ясна заявка, че нито една политическа сила няма да прави опит за съставяне на правителство в рамките на 41-то Народно събрание.

На ултиматума на ДПС няма да отговаряме, коментира по-рано лидерът на ДСБ Иван Костов, който вече се обяви за експертно правителство.
Изходът е само предсрочни избори, коментира пък съпредседателят на Синята коалиция Мартин Димитров.

Ако никоя партия не състави правителство, според Конституцията държавният глава трябва да разпусне парламента, да назначи служебен кабинет и до два месеца да се проведат предсрочни избори. Редовният вот трябваше да се състои в началото на юли.
 
"Позицията на БСП е, че се нуждаем от спешни избори в рамките на законовите срокове, за да има легитимна власт, която да изразява очакванията на  гражданите, защото този парламент е изчерпан. Нужен е служебен кабинет. Всяка политическа сила днес трябва да заяви, че се отказва от опити за формиране на правителство в рамките на този парламент, а да има предсрочни парламентарни избори."
 
Това заяви лидерът на БСП Сергей Станишев на пресконференция, цитиран от БГНЕС. Той подчерта, че не може да разбере защо в тази ситуация Росен Плевнелиев е отменил насрочените консултации с БСП. Такива бяха планирани за днес в рамките на политическите консултации на президента с партиите.
 
"Няма отговори ли или не е получил инструкции от изпълнителната власт?. Това ме притеснява, защото трябва да чуем ясната позиция на президента", категоричен бе Станишев.

Той добави, че по време на политическа криза, насложена върху икономическа, отговорността на държавния глава е голяма.
 
"Затова са нужни спешни консултации на парламентарно представените политически сили. Служебното правителство трябва да има ясен обществен мандат. Да се проведат що годе честни демократични избори, да има почтено преброяване на гласовете. Това е първа задача на този кабинет. За да има обществено успокояване", добави лидерът на левицата.
 
Според него втората задача е разкриване на цялата истина за управлението на ГЕРБ. Той подчерта, че на много въпроси и скандали в последните седмици и месеци няма отговор:
 
"Кой назначи Каратиста (Димитър Стефанов - Митко Каратиста, бивш шофьор на Румен Николов - Пашата, назначен на висок пост в ЧЕЗ - б.р.), няма отговор за далаверите в МЗХ, няма отговор на много други скандали, които се сипеха. Няма отговор защо това правителство създаваше монополи във всеки сектор".
 
Станишев изтъкна, че на 140-годишнината от обесването на Апостола на свободата хората не са можели да положат цветя на паметника, защото имаше струпване на тежка техника и се стигна до окървавяване на протестите.  

"Нямаше извънредна ситуация, която да дава основания да се стига до тази грозна картинка. Правителството докара България до ръба на граждански конфликт. Вчера на пресконференцията на премиера той се опита да разиграе един театър с цел с някакви козметични промени в кабинета да остане на власт. Това показва, че оставката, която е подадена днес, е под натиска на обстоятелствата, отчаян, панически ход на г-н Борисов", каза още бившият премиер, цитиран от "Фокус".

Според него оставката цели спасяване на Борисов и ГЕРБ, които оттук нататък ще се държат съвсем безотговорно, все едно 3,5 години не са управлявали цялата власт.
"Има информация, че вече изнасят документация от Министерски съвет, която да се унищожава", каза още Сергей Станишев.

Позицията на Меглена Кунева
 
"България на гражданите" няма да участва в служебно правителство, заяви пред български журналисти в Брюксел лидерът на формацията Меглена Кунева, предаде БТА. Тя също призова парламентарно представените партии да се откажат доброволно от правото си на проучвателен мандат за излъчването на кабинет и възможно най-скоро да бъде съставено служебно правителство.
"При това напрежение от протестите в България оставката на Министерския съвет беше единственият правилен ход. Ако не е некомпетентност, тогава това е умишлено злонамерено лошо управление", добави тя.