"Нямам основание да изведа Делян Добрев от зала. Делян Добрев е с действащ мандат“, отвърна обаче председателят на Народното събрание и негова съпартийка Цвета Караянчева.

Преди два дни конституционните съдии се произнесоха, че когато мнозинството отхвърли оставката на Добрев заради Кумгейт в края на миналата година, не са имали право. В решението обаче, което действа занапред, те изрично посочват, че то не засяга статута му като народен представител.

"Ако г-н Гьоков беше прочел внимателно решението на КС, щеше да разбере, че говори пълни глупости", коментира днес самият Добрев, който оттегли оставката си още преди решението, по повод призива на Георги Гьоков председателят да го отстрани от залата.

"След като от БСП се изказа техният най-висш юристи – г-н Гьоков, тълкувайки конституционно решение, аз предлагам да организирате за народните представители един курс по четене", обърна се Добрев към Караянчева.

"Във всеки подобен случай ще питам на какво основание беше възстановен мандатът на народния представител Иван Иванов, който ходи на туризъм като зам.-министър на вътрешните работи. Беше зам.-министър за ден, стана скандал и той взе, че се върна и мандатът му не беше прекъснат", заяви пък председателят на правна комисия и депутат от ГЕРБ Данаил Кирилов.

„Вие като мнозинство два пъти насилихте волята на Иван Портних (кметът на Варна беше депутат от ГЕРБ - б.р.), не го пускахте и допуснахте трето противоконституционно гласуване. Колеги, че нямате морал - нямате, но поне малко памет да имате. Решението на КС е налично в администрацията на НС. Не допускайте изяви на отделни народни представители, с тяхна лична интерпретация на факти, без оглед колко са погрешни. Не позволявайте да нападат и обиждат, да оспорват статута на народен представител с действащ мандат“, подчерта Кирилов.

Той добави, че ако трябва, във всеки такъв случай ще става и ще чета абзаци от решението, но моли социалистите да санкционират остро такова поведение.

Колегата му от ГЕРБ Тома Биков пък допълни:

„За да бъде по-ефективна нашата работа, предлагам сутрин, в сряда, четвъртък и петък, колегите от БСП да получават определени медикаменти, понеже се правят неадекватни изказвания. Наблюдава се разконцентрираност. В името на парламентаризма, нека работим по-спокойно, иначе се получава една невротична среда”.

От своя страна Цвета Караянчева отправи забележка към всички изказващи се народни представители и призова за достойно държане от парламентарната трибуна.