Днес бе открит Първият събор на бесарабските българи под надслов „Моя страна, моя България”, който се провежда в столичния квартал „Младост”, предаде Агенция „Фокус”.
Събитието е под патронажа на Божидар Димитров и Държавната агенция за българите в чужбина.

Министър Димитров обясни защо точно в Деня на Независимостта на България се провежда и съборът.

„Това е най-великият акт в новата българска история, подписан от министър-председател, бесарабски българин по произход (Александър Малинов - бел.ред.). Това не е някаква случайна приумица на историята. След Освобождението, бесарабските българи, тогава живеещи на територията на Руската империя, завършили престижни руски университети, оказват изключително ценна помощ на новото българско княжество, което не е в състояние да осигури необходимите кадри във всяка сфера на живота. Въпреки многобройните училища тогава, около 1500, само едно е с ранг на гимназия, а останалите са основни. Тогава стотици бесарабски българи с образование оказват помощ на България”, посочи министър Димитров.
Той отбеляза, че друг заслужил бесарабски българин, е Димитър Греков, който също е бил министър-председател, както и генерал Иван Колев.

„Днес хиляди бесарабски българи, получили българско гражданство, идват в България, заселват се тук”, заяви министърът. Той уточни, че много от тях живеят в кв. „Младост”, а в цялата страна са около 20 000.

Божидар Димитров коментира, че в последната година са ускорени сроковете на издаване на българско гражданство, като темпът се е увеличил три пъти.