Пред български журналисти в Брюксел той коментира:

"Има един много опасен факт, който изисква цялата гилдия, която може да разследва подобни престъпления да се заеме с това - че имаш терористичен акт, забранен с конвенции и с какво ли не - боен отровен газ във Великобритания. Безспорен факт е, че извършителите и преди всичко поръчителите, трябва да бъдат разкрити, защото щом в ресторант във Великобритания могат да пуснат такъв газ, те могат да го пуснат и в Брюксел. С оръжие, което всички сме отрекли и то във Великобритания - това престъпление трябва да е в прожектора на цялата демократична и световна общественост, защото не се ли намерят поръчителите, всички ще живеем в страх и несигурност и могат да загинат хиляди".

Борисов подчерта, че само преди две години и в Брюксел имаше терористични актове.

"Ако е с боен газ, това е чудовищно престъпление. С оръжие, което всички сме отрекли и забранили, във Великобритания, а не в по-малка държава, с по-слаби служби. Това престъпление трябва да бъде в прожектора на цялата световна демократична общественост. Това може да бъде пуснато в метро, във вентилационни инсталации, може да загинат хиляди или десетки хиляди в спортни зали и стадиони", добави премиерът.

На въпрос как ще коментира позицията на Великобритания, че Русия стои зад отравянето, Борисов отвърна:

"Аз съм мнителен човек, когато знаем кой, тогава ще го коментираме, до този момент кой би казал, че е сигурно. Обикновено в такива случаи никога не е това, което изглежда на пръв поглед. От една страна е много плоско, видно, брутално, насочващо. В един момент някой казва, че това бил интересът на президента на Русия Владимир Путин да повиши избирателната активност. Не мисля, че имаше човек на света, който да се съмнява, че Путин ще спечели изборите. Ако е вярно, че той може да повлияе на изборите в САЩ, за него би било детска игра да го направи за своите избори".

Запитан дали Лондон трябва да си сътрудничи с Москва в разследването, той каза:

"Аз мисля, че да давам акъл на Русия и Великобритания, би било нескромно, за мене е важно да се разкрият поръчителите, защото те могат да поръчат навсякъде всичко".

Какво каза още Борисов за кражбата на лични данни и срещата с Ердоган