Проектът за разширението на метрото в София преминава през няколко етапа. Етап І включва централното трасе от втория метродиаметър: „Надлез Надежда - Централна ж.п.-гара - „Лъвов мост” - площад  „Св.Неделя” – НДК - булевард ”Черни връх”.
Етап ІІ включва два лота: Лот 1-участък „ж.к. Обеля - ж.к. Надежда - Надлез Надежда” от втори метродиаметър и Лот 2 - участък „ж.к. Младост І - ж.к. Младост ІІІ – булевард Цариградско шосе” от първи метродиаметър.

Днес премиерът Бойко Борисов инспектира изпълнението на строителната програма на "Проекта за разширение на метрото в София", като се придвижи от бул. "Княгиня Мария Луиза" до хотел "Хемус" по новото трасе, съобщи БТА.

"Ще отворим новото столично метро с президента (на ЕК Жозе Мануел) Барозу, тъй като ми е обещал лично да присъства на откриването", обяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от БГНЕС.
"Вече всичко е направено – контактни мрежи, линии, виждате, че вече се слагат последните замазки, последните украси. Прави се и "Лъвов мост". Видяхте, преградите са почти готови, на НДК ще има плочки. Ще бъдем готови предсрочно – няколко месеца по-рано. Така че първият етап ще бъде в експлоатация през май", разкри Борисов.

Премиерът коментира още, че има няколко изключително важни данни, свързани с новото метро, и това са 130 хиляди часа спестено време на гражданите, 70 000 тона парникови газове по-малко, 20 процента намаление на шума. Безспорно, това е изключително важно съоръжение и е най-големият строеж в историята на България, каза премиерът. Изградени са 13 км тунели, завършени са контактните мрежи и линиите, а работата по станциите е в довършителна фаза.

Борисов отбеляза, че е препоръчал на общината цената за ползване на паркингите около метростанциите да бъде "вързана" с цената на билетите и тя да е по-ниска от платения паркинг в София, за да се стимулира ползването на услугата.
Той отбеляза, че паркингите са четири, с 2800 места.

С 80 км/ч се движи мотрисата и за по две-три минути могат да се преодоляват разстоянията, които иначе с автомобил не могат да се преминат за 40 минути, мотивира се премиерът.

На инспекцията на строежа на метрото присъстваха министрите Томислав Дончев, Ивайло Московски, Лиляна Павлова, кметът на столицата Йорданка Фандъкова и представители на дирекцията по регионална политика на Европейската комисия.