Това стана ясно след среща на лидера на ГЕРБ с представителите на синдикатите КНСБ и КТ "Подкрепа".

С приетата на първо четене актуализация се предвижда увеличаване на бюджетния дефицит с около 500 млн. лева, както и емитирането на 1 млрд. лева външен дълг. Дългът ще е за погасяване на заема, взет през февруари тази година, а останалата част от парите ще бъде оставена във фискалния резерв за следващата година.

Миналата седмица ГЕРБ се върнаха в парламента специално за дебата и гласуването на актуализацията.

След срещата си със синдикатите лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обясни отново, че партията му е против актуализация на бюджета.

"Но понеже те така или иначе ще го актуализират, искат да вземат 1 млрд. лв. заем, казваме – ако правят това зло, поне да направят по-малко зло – да актуализират с 200 млн. лв. бюджета", мотивира се той, цитиран от "Фокус".

От ГЕРБ са внесли предложения за актуализацията между първо и второ четене на промените в Закона за държавния бюджет за 2013 г. В тях е заложен социален пакет от 150 млн. лв. и още 700-800 млн. лв. по споразумения в сферата на образованието и земеделието.

Идеята на ГЕРБ е да се минимизират щетите от актуализацията, а в същото време да бъдат отворени "поне за нещо разумно", което да се направи с тези пари, обясни лидерът на партията.

От ГЕРБ предлагат 150-те млн. лв. да са за социални мерки, но ясно да се каже на работещите хора, че от техните данъци ще отидат парите за социално слабите, да се знае, "че това е солидарност на обществото, а не че някой ги дава".

От ГЕРБ са склонни да подкрепят някои наши идеи за социални помощи макар и в по-малък размер - до 200 млн. лв., каза след срещата президентът на "Подкрепа" Константин Тренчев.

Какво се съдържа в социалния пакет
  • 40 млн. лв. по Закона за семейните помощи за деца, по интеграционните добавки за хората с увреждания, приемните семейства и по Закона за социалното подпомагане.
  • 85.6 млн. лв. за разширяване на обхвата на хората, които ще получат енергийно подпомагане през зимните месеци. "По този начин ние ще разширим обхвата на хората и близо 500 000 домакинства или около 1.5 милиона граждани могат да бъдат подпомогнати. В тези пари слагаме и допълнителна сума в края на годината за пенсионерите с най-ниски пенсии", обясни депутатът Тотю Младенов.
  • 24.6 млн. лв. допълнително за активни мерки на пазара на труда, т.е. за актуализиране на Националния план по заетостта, за да може до края на годината близо 20 000 души да бъдат устроени на работа по стажантски програми, чиракуване, за хората в предпенсионна възраст, на които не им достигат месеци да се пенсионират и хората с увреждания на пазара на труда, добави Младенов.