В България сме доказали, че никой не може да наруши правата на другия, категоричен бе премиерът в интервю по Нова телевизия.

"И българските граничари, и армия, които са там, денонощно са изправени пред този проблем. Всеки ден се задържат по 200, по 300, по 100 души”, заяви Борисов.

Коментарът му бе по повод експулсирането на Абдуллах Бююк в Турция.

Изключително притеснен съм за това, което може да очаква България. Ние с Турция трябва да се опитаме да градим възможно най-добри отношения с цената дори на главите на всички ни. Не трябва да допускаме миграционната вълна да влезе в България. Ние се фиксираме в един от 25 000 случая. Аз съм възложил проверка на вътрешния министър Румяна Бъчварова. ще проверят, ще видят къде има пропуски, ако трябва да се накажат, да се уволнят", каза още премиерът.

Той подчерта, че турският бизнесмен не е имал валидни документи и вярва на това, което са направили "колегите в МВР”, след като Бъчварова го информирала.

„Оттук нататък действително е неприятно като усещане за това ,че на ръба на закона са действали.
Но моите тревоги са свързани с това при кой ще останат мигрантите накрая. Те ще бъдат връщани през мястото, което са минали, и това не са Австрия, Германия или Сърбия, а това е нашата страна”, каза още Борисов.

И даде за пример Германия - "с 50 % по-малко прием, почват да се ограждат" и казват, че нелегалните мигранти, които са там, ще бъдат връщани от мястото, където са минали. 

На въпрос каква е опасността за България, той отговори, че голямата цел, която трябва да имаме, е Турция да третира България по различен начин, защото ако тя бъде обявена за „несигурна държава”, това означава, че нашата страна ще бъде обявена за „сигурна страна” и заради това ще ни бъдат върнати всички мигранти, минали през нашата територия.

По-точно Борисов каза:

"Ако Турция бъде обявена за несигурна държава, България става първата сигурна държава по мигрантския път, това означава всичко, което е задържано в Европа да се върне в България или Гърция. Смятайте 400-500 хиляди от Европа, ако бъдат върнати в България като трета сигурна страна... Смятайте, ако с едно кимване на глава, защото за съжаление на границите ни от едната страна е Крим, от другата е Турция, с едно кимване на глава се взимат решенията там."


КРЪСТОСАН ОГЪН: По-сигурно ли е в България сред предаването на Абдуллах Бююк на Турция