Обама благодари за силното партньорство на България в НАТО и за силната българска подкрепа в Афганистан. Изтъкна и изключително доброто сътрудничество в правоохранителната и правоналагащата област, както и в борбата срещу тероризма.
"Бих искал да благодаря на българския премиер за усилията на българските власти за разследване на кървавия атентат (в Бургас) и да похваля работата на нашите общи екипи", заяви още Обама, цитиран от БТА.

Той изтъкна, че България е остров на стабилност в Източните Балкани и се очертава като регионален лидер, а лично Бойко Борисов окачестви като изключително ефективен световен лидер.

Обама дори се пошегува, че с Борисов трябва да се внимава, тъй като има черен колан по бойни изкуства, съобщи БГНЕС.

Американският президент показал и отлична информираност по отношение на това, че българската диаспора е представена сериозно в Чикаго, за който говори като за "един български град".

Българският премиер от своя страна поздрави президента на САЩ, че е спечелил отново доверието на американския народ, който го преизбра на 6 ноември.
Той се обърна към Обама с думите: "Всички в България се трогнаха, че вие лично се обадихте да изкажете съболезнованията си на близките на загиналите в атентата в Бургас. България и САЩ са рамо до рамо не само в разследването на този терористичен акт, но и в Афганистан", цитира го БНР.

Борисов благодари за отличното сътрудничество в борбата срещу тероризма и организираната престъпност.
"Нашите служби работят в изключително партньорство и синхрон", подчерта министър-председателят.

Той изтъкна още, че българската икономика е стабилна, като държавата има нисък дълг и малък бюджетен дефицит.
Премиерът постави и въпроса за безвизовото пътуване на българските граждани. Трябвало да бъдат убедени всички в Конгреса, че визите трябва да паднат, добави той.

След разговора, който продължи около 45 минути, Борисов даде пресконференция пред журналисти в българското посолство, предаде "Фокус".
"След днешната среща българските и американските служби ще работят още по-добре", каза той. Премиерът уточни, че все още липсват брънки, за да може да се стигне до извършителя на атентата край Бургас. Подчерта обаче, че американският президент е напълно съгласен с българската страна, че трябва още да се работи по случая, за да може събраният материал да може да издържи в съда.
Борисов коментира, че е невероятно как за един извършител има визуални и ДНК данни, а все още не е заловен, но изтъкна че това е обща работа и на много международни и чуждестранни институции.

Той съобщи още, че в разговора с Барак Обама не е станало въпрос за мораториума върху шистовия газ. Министър-председателят изтъкна, че позицията на правителството отдавна е ясна и че трябва да има яснота за отражението на тази технология върху околната среда. По думите му България вече е направила много за деверсификацията на енергийните си източници и един от примерите е добивът в Черно море.

"Много съм доволен от срещата. Президентът Обама каза само суперлативи за България и нито една забележка по никоя от темите. Дори за правосъдната система даде висока оценка, включително за избора на нов Висш съдебен съвет и членовете на Конституционния съд", каза още Борисов, цитиран от "Труд".
Той останал впечатлен от факта, че американският държавен глава знае за всички археологически находки и съкровища, които сега са открити и за красивите неща, които могат да бъдат видени в България.

В срещата участваха и министрите Цветан Цветанов, Николай Младенов и Аню Ангелов.

По-рано Борисов постави венец на гроба на Незнайния воин на Арлингтънското национално гробище. Още преди срещата протоколите на премиера и президента си размениха подаръци от двамата. Обама подари на Борисов кристален орел - символ на САЩ, а получи от него копие на маската на цар Терес.