"Има извършен терористичен акт на наша територия, което означава, че има пробив в системата за сигурност и мерките за безопасност", заяви от трибуната на Народното събрание Ангел Найденов от БСП, който прочете декларация на партията, предаде БТА.

Той посочи, че има персонално отговорни и тази тема трябва да се изясни. Според него обаче има и политическа отговорност - на премиера и правителството. "Справихте ли се в един от най-важните изпити, които трябваше да държите - да се осигури сигурност на хората в България? Отговорът е по-скоро не", добави Найденов.

"Българските политици и държавници си казваха – това на нас няма да ни се случи. За огромно съжаление се случи и откакто съществува „Атака” десетки пъти съм предупреждавал за опасността от ислямски фундаментализъм. Този атентат може да се повтори и потрети", заяви пък Волен Сидеров, цитиран от "Фокус".
Според него ДАНС е посрещнала кървавия атентат абсолютно неподготвена, защото службите са били почти унищожени под външна диктовка.

"Ако говорим за исляма, втората религия в света, като носител на тероризма, е много грешно. Тероризмът може да бъде носител и от християнин, и от мюсюлманин и от будист", заяви на свой ред Юнал Лютфи от ДПС, цитиран от БГНЕС. "ДПС счита, че не е правилно да се говори, че като се води приятелска политика със съседни страни е грешка (Лютфи визира критиките на Сидеров за политиката спрямо Турция - б. р. )

Лидерът на ДСБ Иван Костов пък призова премиера да отговори на декларациите. „Каня ви на трибуната да отговорите. Въпросът е толкова сериозен, че няма по-сериозен от него. Става дума за националната сигурност. Вземете отношение към това – пробив ли е, не е ли пробив в националната сигурност”, добави Костов и заяви, че мълчанието е необяснимо.

"Декларациите, които изчетохте, се нуждаят от отговор, но явно нямате тази нужда, защото във вторник има вот на недоверие към правителството. За един-два дни дали ще сте информирани, или не – не виждам голяма разлика. И да има някаква политическа стабилност, явно и това не ви касае", отговори първоначално Борисов по повод внесения от БСП и ДПС вот на недоверие.

Във връзка с терористичния атентат на летище Бургас пък той заяви, че атентати е имало и при най-ярките силови режими и даде пример сатентата на гара Буново през 1985 година по време на Възродителния процес.
„Бомбени атентати в България е имало, когато имаше най-яките служби, когато се извърши Възродителният процес, независимо, че сега сте се прегърнали с ДПС", добави Борисов.

Той обяви, че службите работят много активно и се надява в рамките на 3-4 дни да има информация.
„Г-н Сидеров, каза много верни и неверни неща. Никой не е пречил на процесуално-следствените действия. Бях цяла нощ там, работи се изключително активно. Фактът, че вчера летището беше пуснато, 24-часовата зона беше достатъчна, за да си свършат колегите работата”, каза още премиерът.

По повод твърденията за пробив в системaтa на сигурност той също настоя да се изчака още няколко дни. "Има предположения, но мога да направя заключения, и да ги обявя пред вас, едва, когато знам", загатна само Борисов. „Докато не излязат всички експертизи, всичко е версии. Ако сега обсъждам версиите с вас, утре може да бъде опровергано Особено към камикадзетата няма никакъв шанс за противодействие. Не случайно е избрано такова място. Това е можело да стане пред хотела, пред ресторант. Ние сме разкривали много взривни вещества, бомби, автомати, картечници. Когато ги разкрием и медиите го дадат – минава като ей така. Малко са държавите, на които не им се е случило”, защити се още той.