Въпросът, с който БСП събра нужните над 500 000 подписа за провеждане на референдум, бе -„Да се развива ли атомна енергетика в България чрез изграждане на ядрена централа на площадка „Белене”?

"Правителството е съгласно да се проведе референдум за АЕЦ „Белене”, но иска промяна на въпроса - да го формулират като изграждане на нова ядрена централа. За всички българи е ясно, че става въпрос за „Белене”, така че – не е нужно да се говори. И „атомна” не може да бъде, трябва да е „ядрена”, защото е така по смисъла на закона", заяви днес Бойко Борисов по време на заседанието на Министерски съвет, предаде „Фокус”.

Той увери, че управляващите са готови да действат в тази посока. "Затова като приключим тук, Цветанов ще отиде до парламента да им каже (на ПГ на ГЕРБ - б.р.) още веднъж какво е нашето решение", добави премиерът.

Миналата седмица Борисов заяви, че ГЕРБ ще подкрепи въпроса на БСП, макар той да е противоконституционен.

Междувременно от партията обявиха своето предложение за нова формулировка на въпроса и уточниха, че още днес ще го внесат деловодството на парламента. Двата въпроса ще бъдат разгледани в правната комисия, за да се стигне до решение кой от двата ще бъде гласуван от парламента.
От ГЕРБ отново коментираха, че зададеният от социалистите въпрос е "изключително манипулативен" и съдържа в себе си поне още два или три въпроса: "Дали да се развива атомната енергетика у нас"; "Дали това да се отнася до АЕЦ "Белене"; и "Дали изграждането на атомната електроцентрала да е с държавно участие", предаде БГНЕС.

"Във въпроса на БСП става дума за конкретен проект и имаме категоричното основание да смятаме, че има противоконституционност в него", каза Искра Фидосова, като подчерта, че ГЕРБ не искат да се стигне до опорочаване на референдума.
"Казваме ядрена енергетика, защото в българското законодателство навсякъде се говори за ядрена, не за атомна. Няма такъв термин, не знам колегите юристи от БСП откъде са го взели. Не знам какви атоми им плуват в главата”, добави депутатката.

На въпрос дали тяхната формулировка допуска изграждането на допълнителен блок на АЕЦ "Козлодуй", Фидосова отговори отрицателно, защото нов ядрен блок означава нови мощности, а не нова ядрена централа.
"Може и да не е АЕЦ "Белене", след 5 години може да се говори за друга ядрена електроцентрала", добави депутатката.

От левицата обаче заявиха, че не приемат нова формулировка на въпроса и коментираха, че ГЕРБ правят опит да откраднат референдума от хората.
„Може би в Монтанско на АЕЦ му казват ЯЕЦ (Искра Фидосова е от Монтана-б.р.)”, заяви Мая Манолова, цитирана от "Фокус".

"Какви интерпретации, какви пет лева, ами ако няма атом, няма и ядро, става въпрос за разлагане на ядрото на атома, то той не съществува закачен на коледната елха на ГЕРБ, за да го разложат в някаква тяхна централа", каза и Петър Димитров от левицата, като изтъкна, че централата в Козлодуй се казва АЕЦ, а не ЯЕЦ, съществува и Международна агенция за атомна енергетика.
По думите му негово величество суверенът си е казал мнението и то на формулирания от БСП въпрос.

Преди два дни президентът Росен Плевнелиев заяви, че обмисля дали да не сезира Конституционния съд по казуса. И по неговата оценка въпросът на БСП е манипулативен и объркващ.

Ще гласувате ли на референдума - Анкета