"Моментът за пускането на новата емисия външен дълг не зависи от евроизборите, а от ситуацията на международните пазари", посочи в Пловдив министър Петър Чобанов.

Министърът е коментирал планираната и заложена в бюджета за тази година емисия външен дълг и дълговата политика на правителството. Чобанов е припомнил, че има строго разписани лимити на това колко нов дълг може да бъде поет през годината, както и за какво ще бъде използван.

Държавният дълг, който ще бъде взет през тази година, ще бъде използван за погасяване на стари задължения с падеж през 2014 г. в размер на 1,3 млрд. лв. Около 1,7 млрд. лв. са за падежиращите през януари 2015 г. глобални доларови облигации, а с 1,4 млрд. лв. ще бъде финансиран бюджетният дефицит за 2014 г.

По-рано лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов коментира, че Пламен Орешарски се готви да вземе нов дълг след изборите за близо 4 млрд. лева веднага след изборите с по-високи лихви и не е ясно за какво ще се харчат парите.

"Неприятното е, че Орешарски се готви да вземе нов дълг и това, което знаем, е, че е заявил, че това ще стане веднага след изборите, само че тогава пазарите са по-лоши", каза бившият премиер пред журналисти в кулоарите на парламента.

Петър Чобанов е коментирал днес и очакванията си за приходите в бюджета, като е уточнил, че за първото тримесечие на годината постъпленията от акцизи ще бъдат с около 50 млн.лв. повече. По отношение на данъчните постъпления, информацията още не е пълна, тъй като предстоят най-силните дни за плащане на данъци до края на март. "Там също се надяваме на добри резултати и на допълнителни приходи", е допълнил министърът.

На въпрос министърът е посочил, че европейските избори ще струват около 22 млн. лева и е уточнил, че в ЦИК се изготвят разчетите и след като те бъдат одобрени, ще бъде разписана и план-сметката за вота.

Министър Чобанов е посочил още, че се изготвят различни сценарии за отражението върху икономиката ни на евентуални санкции срещу Русия, като е допълнил, че такива рестрикции биха засегнали цялата европейска икономика и то в момент, когато тя започва да расте.

Пенсионерските бонуси влизат в бюджета