След обира той бе задържан и обвинен в незаконна банкова дейност, след като се разбра, че е държал големи суми пари на свои клиенти срещу лихва, които в последната година спрял да изплаща.
На 6 май Градският съд го остави в ареста, след като бе документирано, че е ощетил с около четвърт милион лева свои клиенти и се очакваше днес по-висшата инстанция да потвърди или промени мярката му за задържане.

Ралчев поиска да бъде пуснат на свобода, за да може да се разплати с длъжниците си и да гледа 4-годишното си дете, но съдът не прие тези доводи за достатъчни, за да го свободи, предаде БТА. Магистратите се мотивираха, че има опасност, ако е на свобода, той да извърши друго престъпление.

Пред журналисти 51-годишният бизнесмен заяви само, че не може да върне парите на тези, на които дължи, защото е в ареста. Той каза още, че медиите манипулират кредиторите му.
Адвокатът му Константин Симеонов пък коментира, че ще сезира Висшия съдебен съвет заради това, че има разлика между протокола от съдебното заседание в Софийския градски съд и това, което съдия Мими Петрова е казала в залата тогава, но не уточни за какво става дума.

Междувременно в съдебната зала стана ясно, че дотук разпитаните свидетели са работили някога за Борислав Ралчев и са държали парите си при него срещу лихва. Сега той се страхувал, че те ще могат да разграбят имуществото му, както и частни съдебни изпълнители да го разпродадат, така че да не може да се разплати после с никого, съобщи БГНЕС.

В същото време продължава разследването на полицията за обира на трезора, при който бяха разбити 509 касетки. Все още не е ясно колко пари и ценности на каква стойност са изчезнали.