Обсъждани са още две кандидатури за мястото, но в крайна сметка държавният глава се спрял именно на обвинител №1.

"Борис Велчев е доказал своята компетентност. Той е човек, който направи много за системата на правораздаването. България е на прав път. Тя прави своите реформи, включително и в сектора на правораздаването. Борис Велчев е част от тях. Той е много компетентен, добронамерен, комуникативен българин, който ще бъде със сигурност достоен член на КС", мотивира избора си Плевнелиев, цитиран от БГНЕС.

По-късно президентството да публикува официално мотивите за това решение. В тях се изтъкват академичните постижения и юридическия опит на Борис Велчев, натрупан на различни позиции, които дават на държавния глава увереността, че той притежава професионалните и нравствени качества, които ще му позволят да продължи да работи за утвърждаването на България като модерна правова държава.
Плевнелиев изтъква, че под ръководството на Велчев Върховната касационна прокуратура е станала значително по-прозрачна и открита за публичен контрол и е въведена унифицирана информационна система, която позволява засилен контрол върху работата й.

В съобщението се посочени и мотивите на самия Велчев до Плевнелиев за номинацията му. "Целият ми професионален път досега е преминал в изучаване и служба на закона. За мен би било чест да се опитам да допринеса за работата на съда с научните си знания и натрупания практически опит. Ако получа Вашето доверие, бих искал да Ви уверя, че ще работя почтено, отговорно и непредубедено, ръководен единствено от разбирането си за необходимостта от изграждане на правова държава", е написал главният прокурор.

Преди да заеме този пост, Велчев беше председател на правния съвет на президента Георги Първанов.

По закон държавният глава избира един бъдещ член на КС. Парламентът пък ще попълни своята квота от двама души. Вчера ГЕРБ издигна зам.-председателя на НС и шеф на вътрешната парламентарна комисия Анастас Анастасов.
Синята коалиция номинира Екатерина Михайлова, която също е сред заместниците на Цецка Цачева в парламента.
БСП предлага Татяна Върбанова - председател на търговско отделение във Върховния касационен съд, а независими депутати издигнаха зам.-председателката на Върховния административен съд Венета Марковска.

Така четирима души ще се борят за две места. За 31 октомври депутатите предвидиха публично изслушване на кандидатите, за които ще гласуват, по подобие на избора на членовете на Висшия съдебен съвет.

На 24 септември съдиите от ВКС и ВАС избраха Георги Ангелов за свой представител в КС.
Конституцонните съдии имат 9-годишен мандат.

Седемгодишният мандат на Борис Велчев като главен прокурор пък изтича през февруари, но заради влизането му в КС ще трябва да напусне по-рано. С последните промени в Закона за съдебната власт обаче се даде възможност изборът на негов наследник да започне 6 месеца преди това, а не както досега - два.

За мястото на Велчев се спрягат няколко имена. Едното е на зам.-главния прокурор Галина Тонева, която е подкрепена от гилдията.
Другият обсъждан кандидат е председателят на Пловдивския окръжен съд Сотир Цацаров, за когото се твърди, че е подкрепян лично от вицепремиера и вътрешен министър Цветан Цветанов, съобщи "Правен свят".
Говори се и за друг от сегашните зам.-главни прокурори, който е и шеф на Следствието - Бойко Найденов.