Бившият водещ на легендарното предаване "Панорама" се включи в конкурса за поста заедно с още осем души. Сред конкурентите му е и Емил Кошлуков, който обаче е изразил подкрепа за Гарелов.
Преди няколко месеца той за кратко беше назначен за съветник на служебния кабинет "Герджиков", но беше уволнен заради защитата си към Елена Йончева в спор с Бойко Борисов.

Списъкът с хората, които подкрепят Иван Гарелов е разпространен до медиите от офиса му тази сутрин.

В списъка с имената са академиците Антон Дончев, Благовест Сендов и Светлин Русев, както и професорите Андрей Пантев, Божидар Димитров и Камен Плочев,
Вежди Рашидов – скулптор, член-кореспондент на БАН и бивш министър на културата, както и Иван Попйорданов – бивш директор на Киноцентъра и  бивш Ген. Директор на БНТ, също подкрепят Иван Гарелов.
Имената на Борислав Цеков, Димитър Луджев и Соломон Паси също са в списъка. В него са и Димо Гяуров, Богомил Бонев и Александър Томов.

От естрадните изпълнители подкрепа са заявили Орлин Горанов, Тони Димитрова, Михаил Белчев, Белослава и други имена от изкуствата и културата. В списъка личат имената и на журналистите Мартин Карбовски и Виза Недялкова, Митко Павлов, Лияна Панделиева, Милена Милотинова, Елена Йончева, Велислава Дърева, Явор Дачков.

Девет са кандидатите, които СЕМ допусна да се състезават за шефския пост в националната телевизия. Кандидатите са: Иван Гарелов, Емил Кошлуков, Константин Каменаров, Валерий Тодоров, Сашо Йовков, Стоил Рошкев, Тома Иванов, Теодор Ангелов и Радослав Главчев.

На 17 август ще стане ясно кои кандидати са допуснати до интервю от СЕМ. Кандидатите ще бъдат изслушани на 21 и 22 август, а новият директор ще бъде избран на 23 август.

Преди дни Иван Гарелов публикува и концепцията си за развитие на телевизията, озаглавена "БНТ - РЕСТАРТ".

Той предлага водещият канал на БНТ да се преструктурира в информационно-публицистичен. Друго предложение е Централната емисия на "По света и у нас" ще се препрограмира в 19.00 ч.

"Новите стратегии и програмни схеми предполагат по-гъвкаво материално възнаграждение, като се мотивират професионалистите, които носят телевизията на гърба си. Напълно реално е да въведем безплатно дневно и вечерно хранене на работещите екипи", посочи в предложенията си Иван Гарелов.