Това заяви премиерът Бойко Борисов на брифинг след заседанието на МС.

"Имаше компромиси между синдикатите и работодателите. Всички се опитахме да си свършим работата и да направим компромиси там, където няма да има тежък финансов ефект", заяви още Борисов. Той изрази надежда пенсионната реформа да бъде подкрепена изцяло.

Заедно с вицепремиера и министър на труда и социалната политика Ивайло Калфин и министъра на финансите Владислав Горанов, Борисов участва в среща със синдикати и работодатели, на която бяха обсъдени промените в пенсионната реформа.

До последния момент правителство, синдикати и бизнес уточняваха параметрите на промени в пенсионната система. Среща при премиера Бойко Борисов на лидерско ниво бе свикана два часа преди началото на заседанието на МС, съобщи БНР.

След срещата Калфин посочи, че промените включват увеличаване на осигурителните вноски през 2017 г. с 1% и през 2018 г. с още 1%, като парите ще отиват във фонд "Пенсии" на НОИ, а не във втория стълб.

При закриване или съкращаване в мина миньорите могат да се пенсионират и по-рано, но след навършване на 55 години не могат да бъдат назначавани отново.

Калфин добави, че по пакета от промени в Кодекса за социално осигуряване, който ще бъде внесен в НС, има компромисно решение.

"Всички промени са направени, търсейки максималните баланси. Можем да влезем в НС с максимално съгласие между партньорите", увери Калфин.

Възрастта за пенсиониране и стажът

С пакета се предлага плавно нарастване на възрастта в третата масова категория до достигане на 65 години за мъжете и жените.

В сектора "Сигурност" ще бъде въведена минимална възраст за пенсиониране 52 години и 10 месеца, каза президентът на КНСБ Пламен Димитров. Той допълни, че предстои диференциация на минималната възраст в сектора, в зависимост от длъжностите.
Минималната възраст за работниците в сектора ще расте плавно до 55 години.

Синдикати, работодатели и правителство са се споразумели възрастта за пенсиониране на категорийните работници да расте до 55 години за първата категория и 60 години - за втората.

"Можеше да събираме повече пари в системата, ако бяха направени стъпки за увеличение на вноските. Постигнахме съгласие следващите 10-12 години да достигнем около 40% минимално увеличение на пенсиите", каза Димитров.

Бъдещите пенсии ще са по-високи заради промяна във формулата за изчисляване. Ще се даде по-голяма тежест на всяка година стаж, уточни той.

"Успяхме в кратък период от време да свършим работа, която е била изоставена от години", заяви председателят на КРИБ Кирил Домусчиев. Според него пенсионната реформа има нужда от промяна, за да може бюджетът да е по-здрав и хората да получават по-справедливи пенсии, както и да има предвидимост за бизнеса. Имаше компромиси от страна на Калфин и синдикатите, допълни председателят на КРИБ.

От Българската търговско-промишлена палата изразиха задоволство, че компромисите за пенсионната реформа са били приети. БСК също е подкрепила промените за пенсионна реформа.

Пакетът от промени в пенсионната система, който ще влезе в сила от следващата година, трябва да приеме днес кабинетът и да го внесе за одобрение в НС. На заседанието на кабинета бяха поканени лидерите на бизнес и синдикалните организации.

Прехвърлянето на средствата от частните фондове към държавния и обратно ще се изчисти в детайли днес.

От пакета промени в пенсионната система отсъстват реформата при отпускането на инвалидните пенсии. Промените, свързани с намаляването на таксите от частните фондове и допълнителни гаранции, че средствата в тях ще се управляват по-прозрачно, също ще бъдат приети на по-късен етап.

АНКЕТА: Одобрявате ли повишаването на пенсионната възраст?