Това заяви говорителят на Централната избирателна комисия Бисер Троянов на редовна пресконференция, цитиран от БТА.
Той отбеляза, че бюлетините за президент и тези за кметове на кметства и кметовете на общини са с четим шрифт. Този шрифт беше заложен и за отпечатване на наименованията на партиите и първите трима от кандидатите за общински съветници, каза говорителят. Проблемът по думите на Троянов съществува само в бюлетините за общински съветници. Той припомни, че вече параметрите й са били променяни, но се допуска още една промяна, ако дължината е неприемлива.

Всеки, който отиде да гласува на 23 октомври, ще получи в изборното помещение една бюлетина за избор на президент, друга бюлетина за избор на кмет, отделно за избор на общински съветници и още една бюлетина за избор на кмет на кметство ще се дава в тези населени места, където се избира такъв.

От ЦИК отбелязаха също, че е разпоредено на общинските избирателни комисии да разположат най-малко две кабини за гласуване, там където има между 500 и 1000 избиратели. От утре започват обучения по области в общинските избирателни комисии, отбеляза говорителят на ЦИК Ралица Негенцова. Взето е решение за изменение в бюлетините, като се предвижда те да бъдат биговани по дължина на две равни части. Това означава, че бюлетините ще бъдат подготвени фабрично за сгъване, като се фиксира мястото на прегъване. Целта е както да се улесни сгъването, така и да се елиминира възможността от разтваряне на бюлетините.

На 8 октомври изтича срокът, в който гражданите могат да подадат заявление за получаване на удостоверение за гласуване на друго място за президентските избори. В четвъртък изтича и срокът за лица, които имат регистрация по постоянен и настоящ адрес. Те могат да заявят, че желаят да упражнят правото си на глас по настоящ адрес. До 8 октомври избирателите могат да подадат заявление за получаване на удостоверение за гласуване на определено място.

15 октомври пък е срокът, в който гражданите могат да искат отстраняване на непълноти и грешки в избирателните списъците за двата вида избори. Вчера, след като лидерът на ДПС Ахмед Доган изпрати писмо до премиера, с което съобщи за заличени от избирателните списъци хора, които няма да могат да гласуват, Бойко Борисов призна, че наистина има такива грешки. Той обаче увери, че е разпоредил да бъдат отстранени и няма да има ощетени граждани.

Вчера се разбра обаче, че грешки в списъците наистина има.