Халид Бакрауи се е взривил на летището "Завентем" в Брюксел вчера, а брат му Брахим - на метростанция "Малбек", съобщиха местни медии, цитирани от БТА.

На кадрите от охранителните камери на летището се виждат трима терористи. Единият от тях е Халид, вторият (облечен със светла горна дреха) е Наджим Лахрауи, а самоличността на третия засега остава неясна.

В Андерлехт (район от Голям Брюксел) беше задържан мъж, но това не е Наджим Лашрауи, заподозрян за участие в атентата на летището, съобщи "Либр Белжик".

Медиите, публикували по-рано информация за задържането му, публикуваха опровержения.

ДНК на Лахрауи бе открита на адреси, използвани от ислямистката мрежа. Той е ходил до Сирия през февруари 2013 година, съобщи БНТ.

Лахрауи е 25-годишен гражданин на Белгия.

Братята Бакрауи, както и Лахрауи, имат пряка връзка с атентатите в Париж от 13 ноември. Те са свързани със Салах Абдеслам, задържан миналия петък в Брюксел заради участие в нападенията във френската столица.

Вижте снимки на заподозрените >>

През септември Салах Абдеслам е пътувал два пъти до Будапеща с кола под наем. Придружавали го Лахрауи и ликвидираният на 15 март в Брюксел Мохамед Белкаид, съобщи белгийската прокуратура.

Братята Ел Бакрауи

Двамата братя (съответно на 27 и 30 години) вече били издирвани от полицията, единият по подозрение в терористични приготовления. Другият защо имал да излежава присъда за въоръжен грабеж, извършен преди 6 години.

На 30 януари с.г. той и още двама обират обменно бюро в белгийската столица. Съучастниците му отнемат пари от бюрото, а Брахим ги пази, оставайки в колата.

Когато потеглят, полицаи се опитват да ги спрат, но Брахим ел Бакрауи няколко пъти стреля по тях с автомат "Калашников". Един полицай е ранен от три куршума.

През октомври 2010 година Брахим е осъден на 9 години затвор. А през 2011-а брат му е осъден на 5 години условно за кражба на кола. След като той и съучастниците му са арестувани, полицията открива при тях автомати "Калашников".

Има съмнения, че именно Халид - под фалшива самоличност, е наел жилището в Брюкселския квартал Форе, където на 15 март т.г. избухна престрелка и един джихадист беше убит. 

Поход срещу страха

При атентатите на летище "Завентем" и в метрото в Брюксел вчера загинаха "около" 31 души, а 260 са били ранени, съобщи белгийският министър на здравеопазването Маги де Блок. От летището уточниха, че поне 15 са били жертвите при терористичния удар в залата за заминаващи пътници.

Министърът на външните работи Дидие Рейндерс съобщи, че загинали или ранени са хора от 40 държави.

В Белгия е обявен тридневен траур. Площадът на Борсата в Брюксел се превърна в място на паметта, пише френският в. "Либерасион".

Представителни сгради и символи на големи столици в Европа, САЩ и Латинска Америка също са осветени като белгийски трикольор. Сред тях са Айфеловата кула и Бранденбургската врата.

За неделя в столицата на Белгия – и на ЕС, е насрочен „Поход против страха”. Той ще започне в 14.00 от площада пред борсата.

Какво знаем за атентатите

Терористите, ударили брюкселското международно летище, са пренасяли бомбите в куфари, съобщиха АФП и агенция Белга.

«Те са дошли с такси с куфари, бомбите са били вътре – е казал пред АФП Франсис Вермерен, кметът на Завентем, където е летището. – Сложили са куфарите в багажни колички. Първите две бомби са избухнали. Третият също е сложил куфара си на количка, но сигурно се е паникьосал и бомбата не е избухнала.» Същото потвърждава и губернаторът на провинция Брабант.

Четвърти атентатор е извършил самоубийствения атентат във влак на метрото, спрял на метростанция "Малбек".

Групировката "Ислямска държава" пое отговорност за атаките, като обвини Брюксел, че атакува исляма и ислямските народи. Белгия е част от оглавяваната от САЩ коалиция срещу ИД, който нанася удари в Ирак и Сирия.

Експлозивът, използван от терористите в Брюксел, е свръхмощен и е отличава от онзи, с който са били снабдени атентаторите самоубийци от ноември м.г. Париж.

Това предположение на следователите е цитирано от DH.be. Поясите на джихадистите в Париж са били пълни с т.нар. ТАТР (азотен пероксид).

Според хипотезите, които експертите в белгийската полиция проверяват, на летището и метростанцията е бил взривен "пентрит" или RDX.

ФБР разследва

ФБР също ще води разследване в Белгия, съобщава сайтът metrotime.be.

Делегация на американското Федерално бюро и Нюйоркската полиция ще пристигне в страната, съобщи снощи Джон Милър, шеф на антитерористичната служба в Ню Йорк.

Непосредствен повод според него е това, че сред пострадалите има и американци.

"Ние сме в постоянен контакт с партньорите ни от другата страна на Атлантика", е казал Милър. Възможно е американската група да пристигне в Белгия още днес.


АНКЕТА: Как светът да се бори с "Ислямска държава"?