Акцията е била под ръководството на Районната прокуратура в Харманли.

Рано сутринта на 20 март в района между Симеоновград и Харманли е задържан 40-годишен мъж от Симеоновград, непосредствено след кражба на 150 литра дизелово гориво, източени в пластмасови туби. Той получил горивото от двама машинисти - на 31 и 39 години от Дупница. Като взел нафтата от тях, симеоновградчанинът натоварил тубите на собствения си автомобил.

Криминалистите претърсили няколко имота в Хасково, Симеоновград, Димитровград и близки села, където открили още 80 литра дизелово гориво, множество празни пластмасови туби и приспособления за източване на гориво от дизелови локомотиви.

Освен купувача и двамата машинисти, за срок до 24 часа са задържани още петима мъже на възраст между 33 и 41 години от региона. Шестима от всички арестувани са служители на Холдинг БДЖ. Образувано е досъдебно производство по случая. Продължава работата по документиране престъпната дейност на извършителите.

Преди година при внезапна проверка в Екипировъчния пункт за локомотиви в Свиленград бе разкрита организирана група от основно машинисти, които източвали нафта на територията на Капъкуле в съседна Турция. Тогава от "Товарни превози" съобщиха, че загубите на дружеството в района на Свиленград и Димитровград, който не е електрифициран, на месец са около 30 до 50 тона преразход на гориво.