Решението 50-членният екип от антитерористи да бъде изпратен в Либия бе взето часове, след като ислямисти нападнаха и опожариха сградата на американското консулство в Бенгази, а посланикът на САЩ  Кристофър Стивънс бе убит. 
Заедно с него загинаха двама от охранителите му и един служител на консулството.
Атентатът е в знак на протест срещу заснет в САЩ филм, смятан от мюсюлманите за обида към пророка Мохамед. Протести заради филма имаше и пред американското посолство в Кайро.


Морските пехотинци са членове на специално подразделение за борба с тероризма към американските ВМС на САЩ. Задачата на това подразделение е да реагира в много кратки срокове на терористични заплахи за американски дипломатически обекти в чужбина.

В специална декларация президентът на САЩ Барак Обама осъди остро смъртоносната атака и нареди да се засилят мерките за сигурност в американските дипломатически представителства по света.
"Наредих на моето правителство да използва всички необходими ресурси, за да засили сигурността на нашия персонал в Либия, както и сигурността на нашите дипломатически представителства по света", заяви той.

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън определи атаката в Бенгази като „шокиращ атентат”,  но увери, че САЩ ще запазят приятелството си с Либия.
„Това е атентат, извършен от малка дивашка група, не от либийския народ”, посочи Клинтън.


Тя отдаде почит към паметта на убития Кристофър Стивънс, като отбеляза неговата 20-годишна дипломатическа служба и отдадеността му към либийския народ, предаде ДПА.
"Когато се разгърна конфликтът в Либия, Крис беше един от първите американци в Бенгази", каза ръководителката на американската дипломация. Тя подчерта, че Стивънс с риск за живота си е помагал всекидневно на либийците да положат основите на своята нова свободна държава.

Клинтън спомена и името на Шон Смит, експерт по информационно обслужване с 10-годишен дипломатически стаж, който е сред убитите. Тя не посочи имената на другите двама загинали американци, защото семействата им още не са уведомени.

Главнокомандващият от американската армия генерал Мартин Демпси призова християнски пастор да отрече филма „Невинността на мюсюлманите”, който предизвика протести и насилие сред мюсюлманските общности, които го намират за обиждащ исляма, предаде  АФП.
Генералът е изразил загриженост относно същността на филма, темите които засяга и насилието, което причинява. Той е помолил пастора Тери Джоунс, който получи широка популярност, след като заедно със свои последователи  изгори публично екземпляр от Корана по време на протест в защита на християнски свещеник, осъден на смърт в Иран, да оттегли публично подкрепата си за филма „Невинността на мюсюлманите”.

Режисьорът на филма Сам Бейсил е разстроен и се е укрил,  предаде АФП.
„Когато Бейсил разбра за смъртта на посланик на САЩ в Либия, Крис Стивънс се стопи, той се разпадна", каза проект-консултантът на филма Стив Клайн, цитиран от АФП. Според Клайн членовете на семейството на Бейсил, които живеят в Египет, също се укриват.

Световните лидери осъдиха атентата срещу американското посолоство в Бенгази.
Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен пък каза в разпространено в Брюксел изявление по повод случилото се в Бенгази, че "такова насилие не може да бъда оправдано с нищо" и че важното сега е либийският народ да продължи пътя си към мирно, сигурно и демократично бъдеще", предаде ДПА.

Междувременно председателят на либийския парламент Мохамад Магариф заяви, че атентатът срещу консулството на САЩ е дело на привърженици на сваления от власт Муамар Кадафи, допълва ДПА. „Поднасяме нашите извинения на САЩ, американския народ и целия свят за това, което се случи”, каза Магариф.

Днес Националният конгрес на Либия избра технократа Мустафа Абу Шагур за премиер на страната. Шагур бе избран на втори тур с гласовете на 98 от общо 200 депутати в либийския парламент. Основният му конкурент, либералът Махмуд Джибрил, лидер на Преходния национален съвет и изпълняващ досега ролята на премиер, получи 2 гласа по-малко.
Националният конгрес на Либия бе избран през юли т.г. До сформирането на правителство Конгресът трябва да определи порядъка на написването на новата конституция и да управлява страната до приемането на основния закон. След това в Либия ще бъдат проведени президентски и парламентарни избори.