Абсолютно всички присъстващи се обединиха около общото становище, че по никакъв начин не трябва да се продължава проблемът с големите струпвания в основата на лифта, който отвежда туристите нагоре към ски зоните. Това е много сериозен проблем, на който трябва час по-скоро да бъде намерено решение.
С построяването на втори лифт, което е главната цел на тези промени, ще се облекчи възможността туристите да стигат до ски зоните.

Това каза вицепремиерът Валери Симеонов на брифинг в сградата на Министерски съвет след кръгла маса по предложението на кмета на община Банско Георги Икономов за завършване на процедурата по изменение на действащия План за управление на Национален парк "Пирин".

АНКЕТА: За  или против нов лифт на Банско?

На срещата е било обсъдено и предложението за изготвяне на проект за даване на съгласие за сключване на допълнително споразумение за изменение и допълнение на концесионния договор за "Ски зона с център гр. Банско".

Вицепремиерът цитира еколога Андрей Ковачев, който по време на срещата е казал, че не е против втори кабинков лифт.

"Като цяло това беше една обща позиция на всички, които присъстваха", добави Валери Симеонов. Той допълни, че е бил поставен само един въпрос, свързан с екологията. По думите му това означава, че няма някакви рискове даже от гледна точка на хората, които са се ангажирали със защитата на екологията на България.

Екоорганизациите са притеснени, че изсичането на гора може да предизвика наводнение при валежи. Притесненията им не са екологични, а свързани с демографията, безработицата и цената на имотите в региона. Иначе всички страни искат бързо решаване на проблема с втория лифт на Банско, обясни вицепремиерът.

Според заместник министър-председателя по икономическата и демографската политика в новия концесионен договор са предвидени промени и в плащанията, което ще доведе два пъти по-големи постъпления от бъдещата концесия.

Той акцентира, че се предвижда разрешаване на строителство само на нови ски съоръжения - лифтове, влекове, писти, но на концесионната територия няма да се разрешава строителство на сгради за хотели, къщи за гости.

Министърът на околната среда и водите Нено Димов заяви, че промяната на концесионния договор е необходима, защото договорът е подписан през 2001 година и тогава не е имало опит в тази сфера. По думите му този опит е довел до текстове, които водят до много спорове.

Димов уточни, че в стария концесионен договор са предвидени санкции само от гледна точка на приходите, докато не са били предвидени санкционни режими за опазването на околната среда, което е предвидено в новите промени. Той обясни, че това от екологична гледна точка е изключително важно.

АНКЕТА: Къде ходите на ски?

И вицепремиерът Валери Симеонов, и министър Димов поясниха, че бъдещо строителство на втори кабинков лифт в Банско ще трябва да мине през задължителна оценка на въздействие и обществено обсъждане. Но това може да стане едва, след като първо Министерският съвет вземе решение за промяна на концесионния договор за ски зоната в Банско.

Димов не се ангажира със срок кога проектът ще влезе за разглеждане в МС.