Протестиращите носят лозунги „Пирин е в беда! Спасете го сега!“, „Пирин не е коледен подарък“, „Пирин в натура, а не в арматура“. Полицейското присъствие в района е засилено.

Очаква се в дневния ред на заседанието на Министерски съвет да влезе гласуване на промяната в концесионния договор за ски зона Банско и в Плана за управление на Национален парк „Пирин“.

Хора от Банско и околията затвориха главен път Е-79

В същото време стотици банскалии, начело с кмета Георги Икономов и много техни съмишленици от различни общини на Благоевградска област, излязоха на протест на Главен път Е-79 при разклона за Банско край Симитли. Те блокираха за десетина минути и главния път при засилено полицейско присъствие.

На протеста, организиран от сдружение "Бъдеще за община Банско", прозвуча отново основното искане - за изграждане на втори кабинков лифт за скизоната в пиринския курорт. То, както обявиха организаторите, е особено важно за развитие на курорта и района, за да се привличат повече туристи. И сега, около коледните празници и в навечерието на Нова година, хотелската база е изцяло запълнена, условията за ски са прекрасни, но на моменти вече се образуват познатите огромни опашки от чакащи да се качат на единствения засега кабинков лифт за скизоната, обясниха те.

Кметът на Банско Георги Икономов каза пред репортер на БТА, че това са промени и искания, които от община Банско отдавна са поставени пред властите, а именно - да бъде променен Планът за управление на Национален парк "Пирин", за да се даде възможност за изграждане на втора "кабинка", нови писти и лифтове, ако се наложи, всичко, което би спомогнало за развитието на скиспорта и туризма.

Това са промени, зад които твърдо застава цялата местна общност, населението на Банско, посочи кметът. Те се подкрепят единодушно и от 14-те кмета на общините в Благоевградска област, които представляват над 350 000 души население, защото ги считат за важни за развитието на зимния и въобще на туризма в региона, допълни Икономов.

Кметът категорично заяви, че няма да бъдат изсичани вековни гори и да се посяга на природата в националния парк, както твърдят еколозите, и че изискванията и процедурите на законодателството стриктно се спазват. "Зелените", по думите му, сигурно са подведени, а твърденията им нямат нищо общо с истината. Според него лифтовете са най-екологичният транспорт и ще предотвратяването на нашествието и замърсяванията на автомобилите в планината.

Протестиращите отново издигнаха и познатите плакати, че искат бъдеще за децата си и срещу т. нар. "зелена мафия", която спъва развитието на курорта и изграждането на нови съоръжения.