Похватите на измамниците за източване на дебитни и кредитни карти са се разнообразили с развитието на технологиите и вече се използват всякакви видове камери и скимиращи устройства, вместо блокиране на картата в банкомата (т. нар. ливанска примка), както се е практикувало по-рано, обобщават от СДВР.

За кражбата на ПИН може да се използва и т.н.двойна клавиатура, която представлява клавиатура, поставена от извършителите, върху истинската.
Често се срещат измами и с източване на данни от картите от фалшиви интернет сайтове, както и при плащане на ПОС - терминали в магазини, бензиностанции, ресторанти и други търговски обекти.

В последния случай, ако касиерът е замесен, той може да прекара картата и през устройство за копиране на данните.

Затова е добре, когато плащаме с карта, това да става пред очите ни, съветват от полицията. При теглене на пари от банкомат задължително трябва да скриваме с ръка въвеждането на своя PIN код, да не го казваме на никого, да не го записваме и през известен период от време да го променяме, съветват още специалистите.

Броят на издадените в България банкови карти е около четири милиона, припомни експертът.

Освен това набира сили и нов вид измама - чрез посредници за намиране на работа. В тези случаи хората получават на електронната си поща предложение за работа, като "финансови агенти" на измислена компания, като от тях се иска да открият банкова сметка и да получат по същата парични средства, след което да ги изтеглят на каса и да ги изпратят чрез системите за бързи международни преводи основно до адресати в Русия и Украйна. По този начин гражданите стават участници в кражбата на парични средства от чужди банкови сметки, основно чрез така наречения "фишинг" (чрез сайтове, имитиращи познати сайтове). С превеждането на парите, чрез системите за бързи международни преводи става по-трудно установяването на извършителите на това престъпление, казва експертът.