Това пише австрийският вестник "Курир", цитиран от "24 часа" и КРОСС. Баумгартнер преодоля няколко рекорда, скачайки от височина 39 000 метра. Той стана първият човек, преминал звуковата бариера в свободно падане, достигайки скорост от 1342 км/ч.

"Не завиждам на Феликс за успеха, но просто искам да отбележа - проектът беше мой", казва българинът Иван Трифонов, който е с австрийско гражданство.
Преди 12 г. той разказа за проекта си в интервю за в. "Стандарт", озаглавено "Българин ще лети в Космоса с балон" (04.09.2000 г.).
"Аз нямах финансовата подкрепа на Red Bull, за да изпълня мечтата си. Затова трябваше да видя как Феликс представя моя проект като свой", допълва той.

Пътуването с балон е най-голямата страст на 67-годишния мъж. Той е първият човек, пресякъл с балон с горещ въздух Средиземно море, пътувал с балон до Северния и Южния полюс, прелетял над Кремъл, Йерусалим и Китайската стена.

Роденият в България Трифонов имал мечтата да се изкачи на 50 км в Космоса и да счупи скоростта на звука. Той нарекъл проекта си "Мисия Уран". Обсъждал го с руски космонавти през 1992 г. Трябвали му 6,5 млн. евро, за да реализира плана си.
В скока на Феликс "Ред Бул" вложи 50 млн. евро.

"Трите пъти се обръщах за помощ към компанията - последния път през 2002 година. И трите пъти обаче получих отказ", разказва Трифонов.
През 2005 г. той трябвало да приключи с проекта си. Тогава се свързал с Баумгартнер. Показал му всички документи и изчисления.
"Феликс си преписа всичките ми изчисления и адреса ми. Условието беше да ме вземе в екипа си. То обаче не бе включено към договор. Разчитах на честността на спортистите", допълва още българинът.
"Скоро ще чуеш за мен", казал Феликс в края на разговора им.

Това обаче не се случило. Трифонов изпратил коледна картичка до пилота с въпроса кога ще осъществят съвместния си проект. Баумгартнер му отговорил, че не се нуждае от него, твърди 67-годишният парашутист.
Той трябвало да бъде в Ню Мексико при скока на австриеца. "Осигурих си виза, по-късно обаче ми каза, че няма място за мен, вероятно са се страхували, че ще разкрия, че не Феликс е инициатор на проекта", разказва още българинът.
Пред "Стандарт" той заяви, че няма да съди Баумгартнер.

Идеята за скок в свободно падане от стратосферата е поне на 50 г., казват от "Ред Бул" и допълват, че Иван Трифонов не е преследвал достатъчно мечтата си.

Днес той ще гостува в предаване по национална телевизия.

Вчера австрийският пилот и професионален парашутист обяви, че приключва кариерата си.

Вижте снимки от скока на
Феликс Баумгартнер