Това е било установено след акция на полицията в съдействие със службата за борба с нарушения на трудовите права, предаде Би Би Си, цитирани от БТА.

Арестувани са двама мъже по подозрение в престъплението "съвременно робство", а трети е задържан като ръководител на криминалната банда.

Властите били обезпокоени от начина на живот на имигрантите и условията на труд. Във фермата била извършена проверка, която довела до полицейската акция. Всяка година в сезона за бране на цветя във фермата пристигали около 200 човека - литовци, румънци, българи и поляци. Те били настанявани в каравани, паркирани на мястото.

От полицията коментираха, че случаят е изключителен поради големия брой засегнати. Освободените са настанени в специално създаден приемен център, където им се оказва хуманитарна и правна помощ. В помощ на полицията са представители на Армията на спасението, общинския съвет на Корнуол, Червения кръст и преводачи.

Посолството на Република България в Лондон е отправило запитване до британските власти по повод информацията във вестник „Дейли Мейл”, че при операция на органите на реда в Корнуол е разкрита ферма, в която са работили като „бели роби” около 200 имигранти от България, Румъния, Полша и Литва. До момента не е получен отговор, съобщиха от българското Министерство на външните работи.