С усилията си правителството иска да насърчи карането на велосипеди и здравословния начин на живот, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Жителите на столицата Ашхабат и на окръжните градове нямаха право да ползват автомобилите си днес от 7 часа сутринта местно време до 19 часа без изрично разрешително, след като правителството организира масово каране на велосипеди, включително с участието на високопоставени представители на властта.

Кметството в Ашхабат призова гражданите да оставят колите си паркирани, тъй като по всички пътища ще се движат единствено велосипеди.

Не бе обявено дали са предвидени санкции за онези, които не се подчинят на забраната за автомобили. Много жители на столицата предпочетоха да отидат на работа пеш при температури от над 40 градуса по Целзий. Улиците бяха напълно пусти, с изключение на някоя линейка или държавни таксита.

Президентът Гурбангули Бердимухамедов, който бе преизбран през февруари с над 97 процента от гласовете, приветства "значението и вдъхновяващата роля на масовото колоездене в живота на страната" на заседание на кабинета, съобщи държавната информационна агенция.

Бердимухамедов често е показван как участва в спортни и фитнес събития, най-вече конна езда.

Колоездачната инициатива съвпада с 50-те дни преди домакинството на Туркменистан на Азиатските игри на закрито по бойни изкуства - събитие, което досега не е било на такава голяма висота.

Бившата съветска република, която до голяма степен беше затворена за чужденци, гледа на игрите като на ключово събитие за трупане на престиж, за да даде тласък на туристическия сектор.