Идеята за вечните нарушители на ограниченията на скоростта е, ако не издържат психотеста, книжката им да бъде отнемана за значително по-дълъг период от време, отколкото предвижда закона, съобщи "Монитор".

За пълна забрана на колите с десен волан настояха още експерти.

„Тези коли, автобуси и камиони са изключително опасни и не трябва изобщо да се движат по нашите пътища”, категоричен е изпълнителният директор на „Технотест” инж. Драгомир Мицов.

Той разказа случай за автобус с десен волан, който се движел от София за Перник и пътниците трябвало да слязат директно на пътя вляво, откъдето минават колите.

Връщането на полигона
 при обучението на кандидат-шофьори също бе обсъдено на дискусията. Идеята е плацът да не бъде само с маркировки, а да е с различни по вид настилки - от гладък асфалт в заледен път, мокра повърхност или пясък. Целта е младите водачи ще могат в присъствието на инструктор да се научат да овладяват колата при екстремни условия. 

Според председателя на Българския съюз по автомотоподготовка Йонко Иванов това ще подобри уменията им и ще намали жертвите на пътя. 

Полигонът в практическата подготовка и в изпита за шофьори бе премахнат още през 1997 г. с мотива, че това е безсмислено и водачите ще могат много по-добре да се подготвят на пътя. 

От Асоциацията за квалификация на автомобилистите настояха да се въведе 10-часово обучение на магистрала, тъй като младите водачи излизали неподготвени там. 

Депутатът от БСП Татяна Буруджиева пък излезе с нова идея за промяна на закона - да се забрани на младите водачи да шофират мощни автомобили. Според нея експертите ще определят каква да е допустимата мощност и какъв да е "преходният период"  - 6 месеца или една година.

Тя смята, че ако такъв шофьор предизвика катастрофа в нарушение на забраната и има жертви, трябва да му бъде отнета книжката.

"Всички знаем как в началото колата те кара теб, а не ти колата. Нямайки достатъчно опит, една много мощна кола, с която дори не усещаш скоростта на движение, може да бъде фактор за недостатъчно добрите решения на младия шофьор", мотивира се Буруджиева.

Неотдавна тя имаше друга радикална идея - да има глоби за пияни пешеходци, станали причина за катастрофа.

Автоинструктори пък призоваха депутатите да обмислят начин за подготовката и на слабограмотните хора. Според тях не е редно да се изисква само завършено средно образование, за да се вземе книжка, защото това само стимулирало купуването на изпитите и на фалшиви дипломи.