Свързаният с чеченските бунтовници сайт kavkazcenter.com съобщи, че късно снощи е получил видеозапис, в който Умаров заявява, че лично е разпоредил самоубийственото нападение от 24 януари, при което загинаха 36 души. Той уверява също, че ще има още подобни нападения с цел създаването в Северен Кавказ на независима мюсюлманска държава, управлявана от шериата.

Съдейки по изявлението на Умаров, който на записа е с камуфлажно облекло, видеозаписът е направен в деня на атентата, посочва сайтът.

"Специалната операция днес в Москва (...) беше извършена по моя заповед. Тези операции ще продължат (...), за да покажем на шовинистичния режим на Путин в Москва, че можем да извършваме тези операции където искаме и когато искаме", уверява Умаров, сочейки с пръст към камерата.

"Мюсюлманите в Кавказ воюват с руската окупационна армия в името на Аллах, за да защитят исляма и правото на хората на достоен живот, за да освободят мюсюлманските земи в Кавказ, да установят закон и справедливост", казва лидерът на чеченските бунтовници, самопровъзгласил се за "емир на Кавказ".

В събота същият сайт разпространи друг видеозапис, в който Умаров заплаши, че 2011 г. ще бъде "година на кръв и сълзи" за Русия, ако тя откаже да изостави севернокавказките територии.

„Това беше очаквано. Умаров трябва непрекъснато да напомня за себе си. Ние проучваме всички версии, в това число, че зад атентата стоят хора от Кавказ. Задължително ще намерим организаторите на атентата”, посочи източник от руските спецслужби по повод изявлението на Умаров за атентата в Домодедово, предаде ИТАР -ТАСС, цитирана от "Фокус".

Същевременно президентът на Русия Дмитрий Медведев уволни редица сътрудници на Федералната служба за сигурност (ФСБ) във връзка с атентата на летище Домодедово, съобщи ИТАР-ТАСС, цитирана от "Фокус".
По нареждане на президента ръководителят на ФСБ му е представил списък със служители с пропуски в работата.

Говорителят на руския държавен глава Наталия Тимакова посочи, че следствието продължава и ако бъде установено, че има и други сътрудници на спецслужбите, по чиято вина терористичната атака е станала възможна, те също ще понесат своето наказание.

Последна актуализация в 10.35 ч.