Това, че са се оказали пред джамията, е тяхно решение, посочи кметът, цитирана от "Фокус".

„Не трябва да се прехвърля отговорността, защото това е опасна игра. Заради някои партии и политически интереси, свързани с избори, ние сме готови да зачеркнем демократичните права, извоювани с годините”, посочи още Фандъкова.

Според нея всеки има право свободно да изрази мнение, след като уведоми, и, ако има неопределими пречки пред проявата, протестът може да се премести или отмени. Рискуваме да нарушим дългогодишния знак на София като символ на религиозно етническа толерантност, рискуваме да нарушим и придобивките на демокрацията”, каза Фандъкова.

По думите й тези, които я обвиняват, или не познават закона, или го преиначават. Законът дава уведомителен режим по провеждане на митинги и партийни прояви. Това е демократично и не виждам причина да се променя. Ако някой наруши обществения ред, той носи отговорност за това; не кметът, а организаторите, които нарушават реда и закона, каза Фандъкова.

По-рано пред бТВ кметът на София каза още, че не е получавала искане за използване на тротоара пред джамията за молитва на мюсюлманите и ще разговаря със зам.-кмета по сигурността на Софийска община, който да обсъди с настоятелството на джамията въпроса с поставянето на молитвените килимчета по пешеходния тротоар.

Фандъкова ще разпореди и проверка за допустим шум от джамията. "По отношение на шума съществуват наредба и стандарти, които ясно показват какви са допустимите нива. Компетентен орган по този въпрос е Регионалната инспекция по здравеопазването, като кметът има право да подпише мерки за отстраняване на този звук, ако бъдат констатирани нарушения", поясни още кметът.

Миналият петък митинг на "Атака" пред джамията "Баня Башъ" в центъра на София доведе до сблъсъци, ранени депутатка, няколко мюсюлмани и полицаи. Стигна се до арести и заплаха за искане на оставка на вътрешния министър.

"Ако бях кмет не бих дал разрешение на "Атака"да правят митинг пред джамията. От друга страна обаче, не бих дал разрешение и на джамията да изкарват високоговорители всеки петък, толкова продължително време и да излизат хора извън рамките на храма и демонстративно да се молят". Това заяви пред БГНЕС общинският съветник и кандидат за кмет от БСП Георги Кадиев. ТОй бе категоричен, че въвеждането на забрана за демонстрации в близост до религиозни храмове, би трябвало да бъде задължително.

Днес в парламента Синята коалиция, КБ и ДПС осъдиха действията на Атака. Сините поискаха нейните депутати да не заемат ръководни длъжности в парламентарните комисии, а ДПС дори поиска да бъде "изритана" от парламента.
Трима депутати от "Атака" пък заявиха, че напускат парламентарната група на партията заради действията на Волен Сидеров и последният инцидент пред джамията.

Днес стана ясно, че софийската градска прокуратура започва разследване, засега срещу неизвестен извършител, за проповядване на етническа омраза. Това  съобщи прокурорът Николай Кокинов и уточни, че с разследването ще се заеме Националното следствие.