Те са включени в състава на международна експедиция, посветена на стогодишнината от покоряването на полюса от експедициите на Роуалд Амундсен и Роберт Скот, съобщиха от Българския антарктически институт.

От Пунта Аренас групата ще кацне първоначално в полевия лагер Union Glaciar в подножието на най-високия връх в Антарктида Маунт Винсент за двудневна аклиматизация, след което ще продължи до полюса. Там ще пренощуват на палатки при температура около минус 35-40 градуса и на другия ден се завръщат в Пунта Аренас.

Проф. Пимпирев ще е първият българин, отнесъл трибагреника на най-южната точка на планетата. Изпращането започва в 12:00 часа Терминал 2 на Летище София.

За мен е голяма чест да бъда първият, който ще постави на Южния полюс българското знаме, заедно със знамената на другите нации, които са били там, и нациите, които изследват Антарктида. Това каза проф. Христо Пимпирев, директор на Българския антарктически съюз, цитиран от "Фокус". „България е полярна нация, антарктическа нация, и управлява този континент от 1998 г., вече близо 15 г., заедно с още 27 държави, и с тези задължения, трябваше да стигнем, и до Южния полюс”, коментира професорът.

По време на престоя на експедицията на Южния полюс ще бъде вечният ден – лятото на Антарктида. Тогава слънцето не залязва, а температурата ще бъде около – минус 35 градуса по Целзий.

Световната експедиция е съставена от американци, канадци и немци. Тя е посветена на 100-годишнината от покоряването на Южния полюс, в края на декември 1912 г. от норвежеца Роуалд Амундсен, който стъпва за пръв път на Южния полюс, а през януари го достига Роберт Скот. На връщане от полюса, той и спътниците му загиват. „Това е един безпримерен героизъм. Това са първопокорителите на полюса. След 100 години нещата се измениха, все пак имаме съвременни средства за транспорт, съвременни комуникации, по-дълги прогнози за времето, за да могат да се предвидят полетите, така че стигането до Южния полюс вече не е някакъв огромен героизъм. Това е един премерен риск”, каза професор Пимпирев.

От Пунта Аренас проф. Пимпирев ще се отправи към българската база в Антарктида. "За мен е много по-важна 21-вата експедиция на Антарктида, отколкото ходенето ми до Южния полюс. Южният полюс е едно предизвикателство, но на базата на Антарктида ще работим по три много важи международни проекта, свързани главно с климатичните промени, които се отнасят за цялото човечество. Аз съм горд, че българите участваме наравно с учените от другите страни, които разполагат с много повече средства за наука от нас", подчерта Пимпирев, цитиран от БГНЕС.

Тази година в експедицията участват доста млади учени. "Единият проект е биоложки и се осъществява от асистенти от Биологическия факултет на Софийския университет. В момента на базата имаме и един геодезичен проект, който изследва движението на ледника, един асистент от МГУ и един студент от СУ, който е само на 20 години. Аз се стремя да подновявам състава на експедицията, тъй като Антарктида е за младите", каза още Пимпирев, но добави, че все още няма намерение да се пенсионира като антарктически изследовател.

Осем дами участваха в миналогодишната 20-та поред антарктическа българска експедиция. Миналата година България имаше свой проект, с който изследва как глобалното затопляне влияе на тюлените. Проф. Христо Пимпирев сподели тогава, че нашият проект е първият по рода си в тази част на Антарктика.