Вчера от партията на Яне Янев поставиха ултиматум на Иванов да подаде оставка днес до 13 часа, в противен случай го заплашиха да направят публично достояние документи, които го уличават за неплатени данъци в особено големи размери.

Иванов обаче не подаде оставка, а мнозинството софийските общинари решиха вчера той да продължи да изпълнява длъжността си и отхвърлиха предложението на БСП да бъде създадена анкетна комисия за проверка дали участва в корупционна схема.

Днес депутатът от РЗС Емил Василев заяви, че сумата от 381 460 лева е преведена по личната банкова сметка на Иванов на 13 декември 2007 г., когато той вече е председател на съвета, предаде БТА. Със сигурност този доход не е отразен в данъчната му декларация и не е платил данъци, заяви Василев.

Според него Иванов е извършил и документна измама заради предоставяне на две фалшиви записи на заповед.
"Едната е за 100 000 евро, което представлява качествено цветно копие, а другата за 40 000 евро – груб фалшификат. Ощетената фирма е "Искра-21" АД. Фирмата е акционерно дружество, възникнало въз основата на кооперация от 1921 г., а сега – обединение на дребни търговци на столичния пазар в ж.к. "Люлин". Сумата от 400 000 лева е била служебно удържана от сметките на дружеството, преведена е по сметка на частен съдебен изпълнител, който от своя страна ги е превел на сметка на Андрей Иванов", разказа Василев, цитиран от БГНЕС.

Според него, ако председателят на този съдебен състав на Софийски районен съд, който е издал изпълнителния лист, е знаел, че работи с неистински документи, би трябвало да му се търси отговорност.

Депутатът каза още, че общинарят е имал срещи с хора от организираната престъпност, с някои от най-известните столични мутри, чрез които е искал да изнудва бизнесмени за пари и за прехвърляне на имоти. Според Емил Василев, Иванов е излъгал, че е нямал интерес към въпросните 39 магазина, за които РЗС съобщиха миналия петък, че той е придобил незаконно.

Самият Яне Янев добави, че най-късно до сряда от РЗС ще предоставят документите по този случай на министър-председателя Бойко Борисов.

"Убеден съм, че проверката ще докаже правотата на моите думи срещу изнесените доноси и лъжи по мой адрес и след завършването й ще потърся правата си по съдебен път", това заяви в отговор Андрей Иванов, цитиран от пресцентъра на Общинския съвет. В съобщението се посочва, че той очаква завършването на поисканата от него на 3 ноември проверка от НАП. 
Само компетентните органи са тези, които могат да правят съждения по изнесените факти, за това има или не закононарушения, се казва още в позицията му.