„Шокиран съм от това, което се случва в България. Премиерът Бойко Борисов заяви, че цялата история се разследва от различни органи. Не разбирам сегашната ситуация изобщо. ЧЕЗ трябва да обяснят какво се случва. Развитието на ситуацията хвърля много негативи върху трансакцията“, заявява Бабиш в интервю за вестник „Лидове новини“.

Премиерът споделя, че от самото начало е критикувал ръководството на ЧЕЗ за действията им на Балканите, защото смята, че сделките им са непрозрачни и странни.

Чешкият премиер подчертава, че купувачът на българския клон на ЧЕЗ се е сторил странен на чешките власти. Бабиш смята действията на компанията у нас за непечеливши.

“Да видим как ще се развие ситуацията. Трудно ми е да говоря за ЧЕЗ, защото тази компанията не е изцяло държавна“, казва още премиерът на Чехия.

Бабиш е със свален имунитет и обвиняем за източване на европейски субсидии преди едно десетилетие.

Малко или много това дружество прави каквото си иска, изтъква Бабиш. ЧЕЗ е държава в държавата, казва той пред „Лидове новини“, цитиран от "Фокус".

По-рано премиерът Бойко Борисов поиска в телефонен разговор с Андрей Бабиш на компетентните български органи да бъде предоставена информация по сделката за ЧЕЗ-България. Бабиш му отговорил, че е информиран от Надзорния съвет на дружеството, че продажбата е напълно законосъобразна и не представлява риск за никоя от страните.

Как ще се финансира сделката

"Лидове новини" помества и подробности около финансирането на сделката, като посочва имената на една кредитираща сделката със 180 млн. евро българска банка и друга, осигуряваща банкова гаранция за 80 млн. евро. Трета българска банка ще рефинансира заем от ЕБВР за 65 млн. евро.

Като други източници на финансиране са посочени собствени средства (20 млн. евро), Score Trade (67 млн. евро) и Global Victoria Trust (100 млн. евро), съобщава bTV, като цитира чешкото издание.

Разследването се базира на информация, получена в Надзорния съвет на ЧЕЗ. В една от двете офшорни компании съсобственик е руско-грузинският бизнесмен Паата Гамгонеишвили, който развива бизнес и у нас.