Мюсюлманската религиозна литература, включително и екземпляри на Корана, били изгорени заедно с купчина боклук в базата Баграм. Религиозни книги били изхвърлени от библиотеката на близкия затвор, защото били използвани за размяна на екстремистки послания, предаде БТА.

Шестима са убити и 13 ранени в северната провинция Парван. Демонстрантите се опитали да щурмуват сградата на общината и стреляли по афганистанската полиция. Един демонстрант бил убит в източния град Джалалабад, а друг - в Кабул.

Около 500 протестиращи хвърляха камъни срещу американска военна база в Кабул, докато в източния град Джалалабад над 1000 демонстранти блокираха магистрала и скандираха „Смърт на Америка, смърт на Обама”, съобщи "Фокус".

Полицията се опита да разпръсне с водометни оръдия демонстрантите. Фотограф на Франс прес от мястото на събитието съобщи, че е видял поне няколко ранени демонстранти, както и опожарени коли и разбити магазини.
Афганистанската полиция отрича да е спреляла по демонстрантите, предаде АФП.

„Когато американците ни обиждат до такава степен, ние ще се присъединим към екстремистите”, коментира 18-годишният Аджмал, участник в протестите, цитиран от Ройтерс.

Американското посолство е затворено и бе съобщено, че на персонала е забранено да излиза. "Всички пътувания са спрени, моля всички стойте тук в безопасност, гласеше съобщението на дипломатическата мисия в "Туитър".

Американският командир на натовските войски в Афганистан генерал Джон Алън вече поднесе извинения и нареди пълно разследване на случая. В писмено съобщение американският министър на отбраната Лион Панета също се извини с думите: "Тези действия не отразяват вижданията на американската армия. Ние почитаме и уважаваме религиозните практики на афганистанския народ, без изключение".

Чрез говорителя си Джей Карни извинения за случилото се поднесе и Белият дом, предаде Асошиейтед прес. Карни нарече горенето на Корана "изключително неприятна случка", която не отразява отношението на американските военни към религиозните практики на афганистанците.