На среща на Форума на бизнес лидерите Добрев посочи, че се работи по практическото разделяне на Електроенергийния системен оператор от Националната електрическа компания в следващите шест месеца, предаде "Фокус". Втората промяна е разширяването на обема на свободния пазар на електроенергия в България, каза министърът и припомни, че в последните години съществуваше възможност за излизане на свободния пазар на електроенергия, който обаче у нас не е добре развит.

Добрев каза, че в новия Закон за енергетиката е направена още една стъпка – всички компании средно напрежение вече нямат да бъдат защитени потребители, респективно – в обхвата на регулираните цени, а трябва да купуват електроенергия от свободния пазар. На въпрос за приоритетите на МИЕТ, министърът каза, че това са нуждите на бизнеса.

Министърът каза още, че винаги сме изнасяли ток към съседните държави, когато е имало нужда от допълнително количество електроенергия и това ще се прави и в бъдеще, например ако се стигне до режим на тока в Гърция.

Най-много от въпросите на бизнесмените бяха свързани с действията на администрацията в отношенията с бизнеса. Едно от предложенията бе за неспазване на срокове, работещите да губят статута си на държавни служители. Министърът отговори, че когато има нарушаване на правилата, в държавната администрация съществува възможност да се започне дисциплинарна процедура, в която най-тежкото наказание е уволнение.

Бизнесът се оплака и от множество проверки за „дреболии”, например в областта на трудовата медицина. Добрев заяви, че най-важно е хората да имат трудови договори и че не бива да се прекалява с проверките. Той даде пример със сектор „Туризъм”, където няколко контролни органа вече проверяват съвместно, за да спестят време на хотелиери и ресторантьори.

Министърът отговори и на въпрос за плащането на налози според данъчната оценка, в частност такса смет.
"Практиката в някои страни да се плаща на торбички е отхвърлена
, защото у нас е възможно покрай законните торбички, да се появят и незаконни", каза той. Съществува обаче възможност фирмите да плащат на контейнер и част от бизнеса се възползва от нея.