Възникналият пожар в трансформатор в АЕЦ "Индиън пойнт" в Бюканан, щата Ню Йорк, е угасен без да са нанесени щети на реактора, съобщи представител на компанията оператор "Ентърджи корп.", цитиран от Ройтерс и БТА.

Според него пожарът избухнал към 17:50 часа местно време (00:50 ч. българско време) снощи, а 25 минути по-късно бил потушен.

Веднага след избухването на пожара се задействала противопожарната система, а единия реактор се изключил автоматично, докато другият е продължил да работи в обичайния си режим.

От компанията увериха, че няма никаква опасност нито за персонала на централата, нито за населението в района. От американската Комисия по ядрено регулиране потвърдиха това.

По-рано очевидци съобщиха в Туитър, че са видели силна експлозия. В полицията постъпили множество тревожни сигнали за силен шум и дим откъм централата, която се намира на 65 км северно от Ню Йорк.

Засега няма информация какви са пораженията от пожара. Трансформаторите са на разстояние 90 до 120 м от реактора.

"Индиън пойнт" е една от 99-те атомни електроцентрали с лиценз да работят в САЩ, генерирайки около 20 процента от електропротреблението.

Централата от 60-те години, в която работят 1050 души, дълго време будеше полемика заради близостта си до най-големия американски град.

"Индиън пойнт" има три блока, като действащи са втори и трети, а първи е изключен за постоянно.