Според АП това нанася удар на политиката на американския президент Барак Обама за "рестартиране" на отношенията между Вашингтон и Москва.

Говорителката на Държавния департамент Виктория Нюланд съобщи, че Москва е информирала САЩ за решението си миналата седмица и че бюрото на USAID в руската столица ще бъде закрито. Тя не назова причина за руското решение, но Кремъл от дълго време се оплаква от усилията на агенцията да промотира демокрацията и върховенството на закона.

"Макар физическото присъствие на USAID в Русия да отива към своя край, ние както и преди оставаме верни на задачата за подкрепа на демокрацията, човешките права и развитието на стабилното гражданско общество в Русия. Ще се стремим да продължим сътрудничеството с руските НПО", се казва в официалното комюнике на Държавния департамент, цитирано от БГНЕС.

USAID, която работеше в Русия от две десетилетия, е похарчила над 2,6 милиарда долара за социални и икономически програми. Агенцията е създадена от президента Джон Кенеди през 1961 г. и подкрепя развитието на икономиката, здравеопазването, предоставянето на хуманитарна помощ и др.