Това бе първа деликатна среща на четири очи между двамата президенти на фона на разногласия по въпроса за сирийските кюрдски милиции.

Ердоган е бил посрещнат от Тръмп на входа на Белия дом, посочва турският телевизионен канал НТВ. Ще имаме дълга и трудна среща с Ердоган, е заявил Тръмп преди разговорите.

"Днес ние сме изправени пред нов враг в борбата срещу тероризма и заедно се опитваме да се противопоставим на тази заплаха", каза Тръмп на съвместна пресконференция след срещата.

"В последните години и дори наскоро турският народ преживя ужасяващи терористични атаки", припомни американският президент, цитиран от ДПА.

Той каза, че американо-турските отношения ще останат несломими в борбата против "Ислямска държава" в Сирия и Ирак.

Тръмп каза, че САЩ поддържат Турция в борбата с тероризма, включително с кюрдската партия ПКК.

Американският президент съобщи, че поисканото от турския президент американско военно оборудване ще бъде доставено в най-кратки срокове.

Турция няма да приеме използването на кюрди от САЩ

Турският президент изрази очаквания за бъдещи консултации и сътрудничество със САЩ, които да поставят нова основа на двустранните отношения.

Той каза, че победата на Тръмп на изборите е довела до нова надежда за Близкия изток, предаде Ройтерс.

Но Ердоган засегна и темата за кюрдските Сили за защита на народа в Сирия и каза, че американското използване на тези сили в региона противоречи на договорката и никога няма да бъде прието от Турция, предаде Ройтерс.

Пред журналисти Тръмп не говори изрично за решението си САЩ да въоръжат сирийските кюрди, но подчерта, че САЩ и Турция имат съвместен ангажимент да сложат край на сирийския конфликт, отбелязва АП.

Накрая Ердоган покани Тръмп и семейството му да посетят Турция, допълва ТАСС.