Според анализ на онлайн изданието vz.ru, противниците на президента са показали, че няма да се поколебаят да преминат границата, задълбочаваща разделението в американското общество, до степен реална опасност от гражданска война.

От своя страна, по мнението на руското издание "Взгляд", президентът Тръмп е показал, че е силна личност,

Според автора Пьотр Акопов, вълненията в края на миналата седмица в Шарлотсвил и реакциите около тях, могат да бъдат определени като събитие на годината, най-малкото в САЩ, а жертвата на врязалия се в тълпата  автомобил след време може да бъде сочена от историята като първата жертва на гражданската война.

Щатите се оказали на прага на дълбок конфликт още на 8 ноември 2016 година, когато стана ясен победителят в изборите.
Голяма част от елита, масмедиите  и държавната администрация откровено саботираха действията на президента в следващите месеци и това видимо доведе до сериозни трудности за новия президент. За да бъде парализирана работата на президента, е била раздухана и измислената, според изданието, руска връзка в предизборната кампания на Тръмп.

Сега, според анализатора, кампанията срещу Тръмп навлиза в нов етап. Той ще бъде обвиняван, че е 'расист" и  "фашист", нещо, на което ставаме свидетели през последните дни.
Авторът, обаче, смята, че президентът има достатъчно воля и сили, за да отвърне на тази нова дискредитираща кампания и го доказва в последните дни с реакциите си.

Самите етикети не са нови. Още по време на предизборната кампания, той бе обявяван за шовинист, нетолерантен и ксенофоб, във връзка с изграждането на т. нар. "Мексиканска стена".

След избирането му, той бе упрекван в ненавист към мюсюлмани, евреи, негри, латиноамериканци, че идеологът му е Стив Банън, "главният гуру на ултрадесните американци", че е обект на похвали от Ку-Клукс-Клан и т.н.

Във връзка с това, съботното заявление на Тръмп, за което дир.бг писа вчера, в други, по-нормални времена би било съвсем адекватно и нормално прието от обществото.

Ще бутнат ли паметниците на робовладелците, бащи на нацията? >>

Освен това, Тръмп добави, че бой на две групи демонстранти, всяка с бейзболни бухалки една срещу друга, не е приятна гледка за никого, а виновни са и двете страни.

Изявлението на Тръмп за паметниците и вината не само на едната страна, се превърна в сензация в днешната боледуваща от политкоректност Америка, в която според руския анализатор, не бива да поставя под съмнение вината на десните и невинността по подразбиране на противниците им.

С други думи Тръмп си е позволил непозволеното, да допусне, че вината не е само на едната страна.

Тук трябва да отбележим, че опасенията от сериозен граждански конфликт в щатите в последните дни излиза от съмнителната сфера на конспиративните теории. 

В заглавие "Не се ли движи Америка към нов тип гражданска война" (Is America headed for a new kind of civil war"), Робин Райт (Robin Wright), автор на изданието "Ню Йоркър", чрез разговори с историци и социолози се опитва да постави правилната диагноза на американското общество.

Тя цитира преценката на Кейт Мейнс, сътрудник на Държавния департамент, според която, вероятността за гражданска война в САЩ в следващите 10-15 години е над 60 на сто.

Мейнс сочи пет условия, които са налице и които ще доведат до това противопоставяне:

значителна национална поляризация, без видими общи точки, в които би могло да се стигне до консенсус;
предизвикващата все по-големи конфликти разлика в интерпретирането на събитията в националните медии и информационните потоци;
силно отслабените институции, особено Конгресът и съдебната система
отказът от отговорност на по-голямата част от политическите лидери;
легализация на насилието като "модерен" способ както за водене на 'дискусия", така и за разрешаване на спорове.

При това Мейнс счита, че Тръмп има вина за това, защото е "моделирал насилието като метод на сплашване, както преди избирането, по време на кампанията, така и след инаугурацията му". "В момента обаче по всичко личи, че левите са взели на въоръжение това насилие и го използват не по-малко охотно, точно както беше през 1859 година (в навечерието на Гражданската война), когато всички бяха готови по най-малкия повод да приложат насилие и у всекиго имаше достатъчно оръжие - както днес", заключава експертът.

Връщайки се към финала на анализа на руското издание, според автора либералния "космополитен" американски наднационален елит си играе с кибритени клечки около бурета с барут и туби с бензин, опитвайки се всячески да спъва Тръмп, въпреки, че целта на президента е да види една силна, единна и просперираща Америка.