Предупреждението бе отправено в декларация, разпространена днес от севернокорейската държавна агенция.

Споменавайки американския ракетен удар в Сирия, от Пхенян обвиняват че администрацията на Доналд Тръмп "е влязла в ерата на откритите заплахи и шантажа" срещу Северна Корея.

Тръмп обеща вчера, че ако Китай, който е единственият близък съюзник на Северна Корея, не намери начин да се справи с нея, то САЩ и техните съюзници ще се заемат с това. Тръмп освен това изпрати към Корейския полуостров самолетоносача "Карл Винсън" с ударна група, а после спомена и за "армада", включваща и подводници.

Северна Корея обеща да отговори на това "безумно" решение, заявявайки, че е готова за война. В изявлението си севернокорейската армия казва, че американките бази в Южна Корея, както и "генералните щабове на Злото", като южнокорейският президентски дворец, ще бъдат направени на пух и прах за няколко минути".

"Колкото повече големи мишени като ядрени самолетоносачи се приближават до Корейския полуостров, толкова ефектът от безпощадните удари ще бъде по-голям", се предупреждава в декларацията.

В случай на агресия от страна на Вашингтон Северна Корея ще атакува американските военни бази и президентската резиденция в южнокорейската столица Сеул, заявиха от генералния щаб на Корейската народна армия, съобщава РИА Новости.

Като възможни обекти са посочени няколко военни бази на САЩ в южнокорейски градове, както и президентската резиденция „Синия дом“ в столицата Сеул, които Пхенян заплашва „да изпепели за броени минути“.

Севернокорейските военни предупреждават, че ракетите на страната са насочени и към американски бази в Япония, както и към територията на САЩ.

"Еър Чайна" няма да лети до Пхенян

Полетите на китайската държавна авиокомпания "Еър Чайна" между Пекин и Пхенян ще бъдат спрени от понеделник, обяви китайската телевизия. Пхенян втвърди тона. Китай предупреди преди това, че конфликт може да избухне всеки миг на Корейския полуостров. Предупреждението бе отправено в момент, в който има риск Пхенян да извърши този уикенд ново ядрено изпитание, съобщи Франс прес, цитирана от БТА.

Последният полет на Еър Чайна между Пхенян и Пекин пристигна в китайската столица днес в 18 ч. местно време (10 ч. по Гринуич).

Кремъл: Всички да се въздържат

В същото време Кремъл призова всички страни да проявяват сдържаност във връзка с напрежението около Северна Корея, предаде ТАСС.

"В Москва следим с огромно безпокойство ескалацията на напрежението на Корейския полуостров и приканваме всички страни да не предприемат каквито и да са провокационни действия", заяви президентският говорител Дмитрий Песков.

Русия продължава да е привърженик на политическо-дипломатическите методи за решаване на всички кризи, в това число на севернокорейската, добави той.

САЩ праща изтребители в Европа

Военновъздушните сили на САЩ този уикенд ще изпратят малък брой от своите изтребители пето поколение F-35A в Европа. Те ще останат там за няколко седмици, за да участват в тренировъчни мисии заедно с други американски и натовски самолети, съобщи междувременно Пентагона.

Не бе съобщено в кои страни ще бъдат пратени изтребителите. Разработването на самолетите F-35, които имат няколко модификации, е най-скъпият оръжеен проект на Пентагона. САЩ се очаква да похарчат около 391 милиарда долара за 15 години, за да купят 2443 самолета F-35.

Компанията производител Локхийд Мартин каза миналия месец, че Испания, Белгия и Швейцария водят преговори за покупка на F-35.