Германският канцлер Ангела Меркел и заместник-канцлерът Зигмар Габриел са разговаряли в петък по повод ескалиращото напрежение в медиите за очакваните български и румънски имигранти, предаде БНР.

Тъй като правителството на Германия е във ваканция, двамата партийни лидери са се договорили още на първото заседание на правителството следващата сряда на широката коалиция да бъде създадена комисия на равнище държавни министри, която да се занимава с проблема и следи развитието на процесите сред източноевропейските имигранти.

Експерти ще проучат спешно възможностите за законодателни промени, възпрепятстващи присъствието на хора в страната, които биха спекулирали със социалната система. Говорителят на Меркел Георг Щрайтер отбеляза все пак, че Германия държи на свободното движение на работна ръка в ЕС и Германия е една от най-облагодетелстваните от това страни.

Дебатът прераства в коалиционен спор

Разгорещеният дебат в Германия по повод отварянето от 1 януари на европейския трудов пазар за българи и румънци започва да се превръща в коалиционен спор, писа днес ДПА.

Агенцията цитира изказване на председателя на Християнсоциалния съюз (ХСС) Хорст Зеехофер - автор на спорното предложение за налагане на ограничения за притока на българи и румънци във Федералната република след 1 януари - според когото предложените от ХСС мерки са още по-подробно описани в договора за създаване на "голяма коалиция" между германските консерватори и социалдемократи.

"Препоръчвам на всички да прочетат коалиционния договор", казва Зеехофер в публикувано днес интервю за "Мюнхнер меркур".

Председателят на ХСС, която е по-малката от двете партии в консервативния блок на канцлера Ангела Меркел, заявява, че не е притеснен от липсата на подкрепа от Меркел по въпроса за мерките срещу имигрантите от ЕС.

"Страница 108 от коалиционния договор е в сила", подчертава Зеехофер, визирайки текстовете, в които се казва, че правителството ще противодейства на опитите за злоупотреби със свободата на движение в ЕС.

Германската преса по спора за имигрантите

Днешната германска преса изобилства от призиви на германски политици за уталожване на страстите по темата за имиграцията.

"Не бих искал изкуствено да придавам тежест на този проблем, но не бива и да го подценяваме", казва пред "Билд" вицеканцлерът и председател на Германската социалдемократическа партия Зигмар Габриел.

В интервю за хановерския вестник "Нойе пресе" председателката на парламентарната група на зелените в Бундестага Ребека Хармс определи дебата като "вредна демагогия".

Влиятелният "Франкфуртер алгемайне цайтунг" публикува днес нова обширна статия по темата, в която подчертава, че дебатът за "имиграцията поради бедност" крие значителни опасности. "В имиграцията се съдържат много възможности за германската икономика. Проблемите са решими", настоява изданието в публикацията със заглавие "Работната сила е добре дошла".

Остър тон в германския кабинет заради имигрантите от България и Румъния