"Европа ще приложи каквото може от споразумението за асоцииране. Франция и Германия ще продължат да подкрепят Украйна и да прилагат споразумението за асоцииране в своите страни", каза Оланд след среща с германския канцлер Ангела Меркел в източния френски град Мец, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Франция и Германия подкрепят нормалното функциониране на Шенгенскотко пространство за свободно движение, каза френският президент, цитиран от ТАСС.

"В разговора си с канцлера на Германия Ангела Меркел сме на едно мнение, че трябва възможно най-бързо да се върнем към съществуващите процедури на работа на Шенгенското пространство, тоест към контрол на външните ни граници, който позволява да вземаме решение индивидуално за всеки мигрант.

Това ще ни позволи също да обезпечим нормалната работа на механизма за прием на мигранти и прехвърлянето им в други страни", каза Оланд.

Защитата на външните граници на ЕС е необходима за запазване на сигурността, заяви Меркел. Миграционната криза поставя Европа пред избора дали да действа в единен фронт или да приема решения на национално ниво.

Трябва да се наказват структурите - банки и корпорации, които създават фиктивни офшорни компании, заяви Оланд по повод скандала с публикуването на "Панамските книжа".

"Структурите в Европа, които предприемат подобни действия, ще бъдат преследвани от закона", заяви френският президент.