Агенцията за национална сигурност (АНС) на САЩ е подслушвала телефонни разговори на министри в правителството на германския канцлер Ангела Меркел в продължение на десетилетия, обяви организацията "Уикилийкс", съобщиха световните агенции. цитирани от БТА.

Според данните на "Уикилийкс", публикувани от германски медии, АНС е шпионирала германското канцлерство по-дълго и в по-голям мащаб, отколкото досега се е предполагало, отбелязва Ройтерс.

Подслушвани са били не само министри от кабинета на Меркел, но и членове на предишните правителства на канцлерите Герхард Шрьодер и Хелмут Кол.

Списъкът на целите, с който разполага "Уикилийкс", съдържа 56 телефонни номера, двайсетина от които продължават да са активни и принадлежат на хора от близкото обкръжение на Меркел.

Публикуваните сега от Уикилийкс документни са доклади на АНС, базирани на подслушани телефонни разговори, включително един от 2009 г., в който подробно са описани възгледите на Меркел за международната финансова криза и друг от 2011 г., обобщаващ мненията на съветниците й за кризата в еврозоната.

През миналия месец, пак по информация на "Уикилийкс", стана ясно, че САЩ са шпионирали тримата последни френски президенти - Жак Ширак, Никола Саркози и Франсоа Оланд.

Тогава американският президент Барак Обама и френският му колега Франсоа Оланд обсъдиха по телефона разкритията на "Уикилийкс" за американско подслушване на тримата френски президенти

В телефонния разговор Обама е повторил пред Оланд ангажимента на САЩ да сложат край на практиките от миналото, възприемани за недопустими между съюзниците в областта на шпионажа.