Прокуратурата образува дело за измама в големи размери, извършена чрез сайт за колективно пазаруване, съобщи прокурор Галина Андреева, говорител на Районна прокуратура-Пловдив. Измамите са били за закупуване ваучери за екскурзия до Малдивите и остров Корфу.

Един от измамените е и Симеон Пишманов - бивш треньор по хандбал. Той се доверил на сайта за колективно пазаруване, тъй като често купувал от него различни стоки и продукти. Едва седмица след като превел парите за екскурзията по банков път, разбрал, че е измамен. "Потърсихме офиса преди 3 дни, за да ни дадат информация за самото пътуване, за да започнем да се подготвяме. Трябваше на 3-ти септември да летим и се оказа, че офисът им го няма", разказа Симеон Пишманов. За екскурзията платил 4500 лв.

Първата група е трябвало да замине на 13 август. От 350 до над 2000 лева са заплатили желаещите според офертата и в зависимост от това дали са поискали самолетни билети, каза прокурор Андреева, цитирана от "Фокус". За Малдивите са се записали общо 98 души, а за остров Корфу – 128. Парите са преведени до фирмата, но тя не е направила резервации нито на хотели, нито на самолетни билети, нито се е разбрала с превозвачи. Парите са източени от сметките на фирмата в края на месец юли, офисът е заключен и необитаем.

Задържан е Венелин Х., на 36 години, който се е представило за финансов директор на фирмата. Предстои да му бъде повдигнато обвинение за измама в големи размери, при продължавано престъпление и да му бъде взето 72-часово задържане. Издирва се друго лице, което се смята за собственик и управител на фирмата - Георги Х. Измамените са около 220 души, които са се надявали да отидат на екскурзия. Фирмата е пловдивска и се нарича "Еврохолидейз".