От агенцията посочват, че така само за две нощи оборотът на дискотеките е стигнал половин милион лева. Вече бе съобщено, че по време на проверките в петък срещу събота през нощта, са разкрили 300 000 лв. скрит оборот. Тогава инспекторите са установили, че 7000 от всеки 10 000 лв. оборот не се декларират от собствениците на нощните клубове и върху тях не се внасят данъци.

Заради откритото данъчно наблюдение постъпленията от таксата за вход в четирите клуба са достигнали близо 30 000 лв. на вечер, като дотогава някои от собствениците отчитали фрапиращите 10 лева за месец.

През почивните дни данъчните са проверили и супермаркети в курортния комплекс. Оказало се, че в четири от тях действителният оборот е двойно по-висок от отчетения на касовите апарати. На собствениците на тези магазини са съставени актове за нарушения, глобата за тях може да стигне до 10 000 лева.

Наблюдението на обекти в Слънчев бряг ще продължи до края на активния туристически сезон, като на фирмите, укриващи голяма част от оборота си, ще бъдат възложени ревизии за последните пет години, уточниха от данъчната агенция.
Според инспекторите, данните, събрани от наблюдението, ще са достатъчни, за да се изчисли по аналогия действителният оборот на заведенията за последните години и те да бъдат обложени с укрития данък, заедно с лихвите, за всички недекларирани приходи назад във времето.

"Това, което става по морето е подигравка с данъчните изисквания и с обществото", лаконичен е шефът на НАП Красимир Стефанов.