Със 71 гласа "за", 52 "против" и 6 въздържали се депутатите подкрепиха промените в Закона за висшето образование, внесени от Галина Банковска от ГЕРБ, съобщи БТА.

Предвижда се висшите училища да имат право да обучават бакалаври срещу заплащане по специалности, които са получили при програмната акредитация оценка "много добра". Броят на студентите платено обучение обаче няма да може да надхвърля 10% от общия брой обучаващи се, като те ще се приемат в платената форма само ако има незаети места.

Депутатите приеха още, че таксите от обучението срещу заплащане не могат да бъдат по-ниски от 70 на сто от диференцирани нормативи по професионални направления за един студент и да не могат да бъдат по-високи от двукратния им размер.

Лютви Местан от ДПС призова законопроектът да бъде оттеглен. Доводът му бе, че свободни места има само в специалностите, към които няма достатъчен интерес от страна на кандидатстващите. Според Местан скритата цел на законопроекта е бройките от неатрактивните специалности да бъдат трансформирани към атрактивните специалности. По думите му това е абсолютно некоректно, защото приемът ще бъде извън определените капацитети. Това означава девалвация на качеството на висшето образование, посочи той.

Председателят на парламентарната комисия по образованието Огнян Стоичков каза, че "Атака" няма да подкрепи законопроекта. Той посочи, че 65 на сто от анкетираните български граждани през юни т.г. са против връщане на платеното обучение.

"Този законопроект защитава интересите на тези, които нямат знания, а искат да учат", коментира на свой ред Ивелин Николов от Коалиция за България. По думите му законопроектът не може да бъде поправен между първо и второ четене, защото философията му е сбъркана.