Ведомството ще предприеме по случая всички необходими действия за връщането на платната в България, съобщиха от Министерството на културата.

През юли 1999 г. от къщата-музей на Танев са изчезнали 28 негови платна. Повечето от тях са снимани, а всички имат подробно описание. Преди десетина дни точно снимковият материал е помогнал в Националната художествена галерия (НХГ) да бъде идентифицирана от експерти една от откраднати картини. Творбата била донесена в галерията от човек, който е искал да удостовери нейната автентичност.

Очаква се потвърждение на данните в сигнала и се проверява достоверността на получената информация. Прави се всичко възможно необходимата конкретна информация да бъде получена в кратки срокове, уточняват от министерството. Една от откраднатите картиние в полицията, където се работи по случая, каза Слава Иванова, директор на Националната художествена галерия, пред "Фокус". Органите на реда установяват какво се е случило с картината през тези години. След като приключи работата по случая, картината ще бъде върната на галерията.

На 15 юли ще бъде открита изложбата "Никола Танев в колекциите на Националната художествена галерия". Тя е посветена на 120-годишнината от рождението на живописеца (1890 - 1962). Ще бъдат показани около 150 произведения, сред които са първите му живописни опити от 1907-1908 година, изящните му пейзажи от 20-те години, “карловските” му картини, широките панорами от 40-те години и последните живописни платна – Пернишките мини и булевардите на София.
Последното пълно представяне на творчество на Танев е било през вече далечната 1976 г, уточняват от ведомството на Рашидов.

Платна на художника имаше обаче на злополучния аукцион, организиран от Игор Марковски, който беше разтурен от полицията в края на май.