Тази промяна в Закона за движението по пътищата ще бъде спешно обсъдена на 13 юли в комисията по безопасност на движението в Народното събрание. Това съобщи секретарят на комисията Алекси Кесяков, цитиран от в. "24 часа".

Причината за предложената промяна е, че всеки четвърти загива на пътя заради "сечене" или неправилно изпреварване на завоите. Тази мярка ще спаси 200 човешки живота, изчислили от комисията.

В края на юни пък заместник-главният прокурор Валери Първанов предложи
всеки, хванат да шофира, след като е пил алкохол, да се раздели с автомобила си или да плати глоба до 30 000 лева. Друго предложение на прокуратурата е всеки, заловен да кара пил, да остане в ареста поне 10 дни и да полага обществено полезен труд, като дните да се увеличават при второ такова нарушение на шофьора.

Само през юли и август 2009 г. са загинали 197 души и са ранени 1750. 11 от тях са били до 17-годишна възраст. Пътните инциденти са станали главно поради превишена и несъобразена скорост, изпреварване и навлизане в насрещната лента и заради неспазване на предимство и неправилни маневри.